Eφιαλτικές διαστάσεις αποκτά η βλέννα στη Θάλασσα του Μαρμαρά [photos, video]

Αεροφωτογραφία μέσω drone απεικονίζει την κατάασταση στη Θάλασσα του Μαρμαρά. EPA/ERDEM SAHIN




Στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, o εφιάλτης με την κολλώδη, παχύρευστη βλέννα συνεχίζει να καταστρέφει κάθε είδος ζωής.

Εντοπίστηκε αρχικά το 2007 αλλά το ξέσπασμα σήμερα δεν έχει προηγούμενο.

Όπως δηλώνουν οι ψαράδες της περιοχής, «σκοτώνει τα πάντα: τα μύδια, τα θαλάσσια σαλιγκάρια. Τα οστρακοειδή ανοίγουν, μπαίνει στο εσωτερικό τους και δεν μπορούν να κλείσουν μετά και έτσι πεθαίνουν».

«Είδα 20-30 γαρίδες να επιπλέουν πάνω στη λάσπη. Όλες ψόφιες. Βρέθηκαν στην επιφάνεια και μετά δεν μπορούσαν να μπουν ξανά στο νερό!», δήλωσε στην κάμερα του BBC ο ψαράς Μουχτερέμ Γκουλντάνε.

EPA/ERDEM SAHIN
EPA/ERDEM SAHIN

Χθες στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ερντογάν ο οποίος απέδωσε το φαινόμενο στα ακατέργαστα λύματα που χύνονται στη θάλασσα αλλά και στην άνοδο των θερμοκρασιών: «Ο φόβος μου είναι μήπως αυτό εξαπλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το πρόβληα θα είναι τεράστιο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα χωρίς καθυστέρηση», είπε.

Πλοία και βάρκες που ταξιδεύουν διαμέσου της Θάλασσας του Μαρμαρά είναι αναγκασμένες να κάνουν ελιγμούς, ενώ πολλοί ψαράδες απαγορεύεται να ψαρεύουν υπό τον φόβο να υπάρξουν εμπλοκές στη μηχανή και τα δίχτυα τους.

Δύτες έχουν αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός από ψάρια και άλλα είδη πεθαίνουν από ασφυξία.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Νέο βίντεο του μαφιόζου Πεκέρ: Αναστολή «εκτέλεσης» για Ερντογάν, όχι όμως για συγγενείς και υπουργούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: