Αυτά είναι τα τρία πρώτα προνόμια για τους εμβολιασμένους: Θεσπίζονται πιθανότατα ως τέλος Ιουνίου

File Photo: Κόσμος σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, στην Κόρινθο. Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Τρία βασικά σενάρια βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι κυβέρνησης και επιστημόνων σχετικά με τα προνόμια που σχεδιάζεται να έχουν οι εμβολιασμένοι.

  • Η απαλλαγή από τα υποχρεωτικά self test
  • Η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή καφετέριες και εστιατόρια – ταβέρνες
  • Αρση περιορισμών στα ταξίδια, δηλαδή ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς self test

Στο θέμα επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» ανέφερε:

«Για να θεσπίσουμε τα προνόμια πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων για να μην υπάρχει δικαιολογία ότι κάποιος ήθελε να κάνει εμβόλιο αλλά δεν βρήκε. Από τη στιγμή που θα φτάσουμε σε πλήρη προσφορά εμβολίων και άρα θα είναι σαφές ότι όποιος δεν εμβολιάζεται σημαίνει ότι δεν θέλει, τότε μπορούν να θεσπιστούν τα προνόμια. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί, αλλά είναι σαφές ότι σε 2  – 3 εβδομάδες θα έχουμε φτάσει. Οι υγειονομικά ασφαλείς θα πρέπει να έχουν και μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανεμβολίαστοι όλοι στις ΜΕΘ

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για χορήγηση προνομίων σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται, ενώ αναφερόμενος στη σημασία του εμβολίου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή και οι 398 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

‘Ανοιγμα δραστηριοτήτων

Αναφερόμενος στα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα φροντιστήρια.

Προανήγγειλε επίδομα ειδικού σκοπού για τις σχολές χορού που θα είναι κλειστές έως τις 15 Ιουνίου.

Δήλωσε επίσης ότι βλέπει θετικά το αίτημα των εμπόρων να δοθεί ενίσχυση και στο λιανεμπόριο, όπως δόθηκε στην εστίαση και τον τουρισμό.

Ωστόσο σημείωσε ότι για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχει υπάρξει η συμφωνία με την Κομισιόν.

Χθες  ο υπ. Εσωτρερικών Στ. Πέτσας είχε σημειώσει: «Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Ο ίδιος ανέφερε πως το ζήτημα απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς τον τελευταίο μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Ανοίγει και για τους 20ρηδες

Το επόμενο διάστημα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν και οι 20αρηδες αρχής γενομένης από την ηλικιακή ομάδα 25 – 29 ετών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα, ουσιαστικά μόλις υπάρξει επιβεβαίωση από πλευράς των εταιρειών της Johnson & Johnson και της Pfizer για τις επόμενες παραδόσεις σκευασμάτων.

Η συνολική συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

«Η χώρα στην συντριπτική πλειοψηφία είναι σε καλά ποσοστά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν καλυφθεί όλα τα ραντεβού»”, είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να σπεύσουν για να αποτραπεί ένα 4ο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.

Περαιτέρω χαλάρωση

Εν τω μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι επόμενες ανακοινώσεις για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των μέτρων.

Οι αποφάσεις θα αφορούν τη λειτουργία της μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης, την επέκταση του ωραρίου μετά τις 12:30 τη νύχτα, την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης, την αύξηση του αριθμού των καλεσμένων στις δεξιώσεις και την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης. Το θέμα της μουσικής μπαίνει ξανά στο τραπέζι, ενώ πράσινο φως αναμένεται να δοθεί και για τη δια ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Ραδιόφωνο Σκάι 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τρελλά «κορωνοπάρτι» στην Πάτρα: 2.000 άτομα, DJ και ουρές χιλιομέτρων από οχήματα [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: