Τζέφρι Πάιατ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας να ανέβουν επίπεδο

Ο πρέσβης τον ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, μιλάει στο 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Στη νέα αμερικανική διακυβέρνηση Μπάιντεν και στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας αναφέρθηκε σε συζήτηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα, σημείωσε και μάλιστα αναφέρθηκε στην πολύ θερμή συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αλλά και το μήνυμα του κ. Μπάιντεν για το Ορθόδοξο Πάσχα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Επισημαίνεται πως ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το πώς η Συνθήκη των Πρεσπών άλλαξε τη γεωπολιτική της περιοχής, αλλά και πόσο γρήγορα αυτό συνέβη. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Πάιατ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ότι έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη στα θέματα ενέργειας, άμυνας αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Από την εμπειρία του στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι πλέον οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι μία πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης σε αρκετούς τομείς, όπως η τεχνολογία αλλά και η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας» είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Πάιατ είπε ότι πάντα ανησυχεί για ένα επεισόδιο, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είχαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανος για την αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Σύρου, αλλά και τη «μεταμόρφωση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έδωσε «νέα πνοή στην περιοχή».

Τις δύο στιγμές που ξεχωρίζει από τη-μέχρι σήμερα- θητεία του στη χώρα μας είναι η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016 και η «ανατριχιαστικά» συγκινητική ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος, αλλά και πρόσφατα η συνάντηση με τον επικεφαλής της Pfizer κ. Μπουρλά και τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια. Στην συνάντηση αυτή, προστίθεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, ο κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εταιρεία του θα καταφέρει να παράξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού , «πράγμα που μετά από λίγους μήνες έγινε πράξη». Επίσης, πάντα θα θυμάται την ημέρα που εμβολιάστηκε, που όπως την χαρακτήρισε «είναι η μέρα που ένιωσε ότι παίρνει ξανά τη ζωή του πίσω».

Πολύ σημαντική στρατηγικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, τόνισε η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια Ελένη Κουναλάκη

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βασίζεται στην κοινή ιστορία, τις κοινές αξίες, αλλά και στη στρατηγική συμμαχία, τόνισε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η αντικυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια Ελένη Κουναλάκη. Η σχέση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία, προσέθεσε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σημαντική στρατηγικά γεωπολιτικά θέση για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέφερε επιπρόσθετα πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι γνώστης της ιστορίας της Μεσογείου και θα «μπορέσει να μας καθοδηγήσει σε μια πιο σταθερή κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, είπε πως πάνω από το μισό του πληθυσμού της Καλιφόρνια έχει εμβολιαστεί. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και στον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Ειδική αναφορά έκανε η Ελένη Κουναλάκη στις νέες τεχνολογίες, χαρακτηρίζοντας την Καλιφόρνια φάρο καινοτομίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδίως ανανεώσιμης, καθαρής.

Περαιτέρω, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέδειξε τη σημασία της πολιτείας της σε ό,τι αφορά το εμπόριο των ΗΠΑ. «Το 40% των εμπορευμάτων που έρχονται με κοντέινερ στις ΗΠΑ, έρχονται στην Καλιφόρνια. Έχουμε από τα μεγαλύτερα λιμάνια στο δυτικό ημισφαίριο. Και είμαστε το κέντρο της καινοτομίας στον κόσμο. Μας νοιάζει πολύ το εμπόριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, επισήμανε πως επιτέλους η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνώρισε μετά από δεκαετίας τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα 9 ψέματα της ΝΔ για το εργασιακό που φέρνουν κατάργηση 8ώρου και μειώσεις μισθών»

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: