Το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ διπλασιάζει τη δύναμή του: Βοήθησε τους εθνικιστές το θέμα της διαφθοράς…

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την ανακήρυξη των εκλεγέντων βουλευτών του ΕΛΑΜ. Δεύτερος από αριστερά ο πρόεδρος Χρίστος Χρίστου. Λευκωσία 31 Μαΐου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), ένα ακροδεξιό κόμμα με δεσμούς με την παροπλισμένη πλέον νεοναζιστική Χρυσή Αυγή,  διπλασίασε την υποστήριξή του στις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, αποσπώντας το 6,8% της ψήφου, εν μέσω κυβερνητικών σκανδάλων διαφθοράς και “ξενοφοβικού κλίματος”.

Με την εκλογική αυτή επίδοση, αντικαθιστά – με μικρή διαφορά – το ΕΔΕΚ στη θέση της τέταρτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο κομματικό σύστημα, για πρώτη φορά μέσα σε 45 χρόνια.

Τα παραπόνα αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία η εφημερίδα Guardian, (κείμενο Helena Smith).

Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, αναλυτής ειδικός στην εκλογική συμπεριφορά, σημειώνει ότι “ο καθαρός νικητής των σημερινών εκλογών είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα, που εξασφαλίζει δύο επιπλέον έδρες στην 56μελή Βουλή. Έχει επωφεληθεί από το ξενοφοβικό κλίμα που επιδεινώθηκε λόγω του υψηλού ρυθμού αφίξεων μεταναστών χωρίς χαρτιά και από το γεγονός ότι η  κυβέρνηση συχνά υιοθέτησε το δικό του ρατσιστικό αφήγημα”.

Επισημαίνεται ότι η Κύπρος έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό ανθρώπων εντός της ΕΕ, που αιτούνται άσυλο για πρώτη φορά. Την ψήφο διεκδίκησαν 659 υποψήφιοι από έναν αριθμό ρεκόρ 15 πολιτικών σχηματισμών, καθώς εντείνεται η οργή μεταξύ των Ελληνοκυπρίων για αποκαλύψεις σχετικά με κακοδιαχείριση στα πιο υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. “Η διαφθορά οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου αποξένωση των ψηφοφόρων”,  προσθέτει ο Χριστοφόρου.

Το 15% του εκλογικού σώματος δεν θα εκπροσωπηθεί, επειδή ψήφισε υπέρ μικρότερων κομμάτων που απέτυχαν να φτάσουν το κατώφλι για την είσοδό τους στη Βουλή. Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 66%, ένδειξη της απάθειας που πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα επικρατήσει, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης από τα κυρίαρχα κόμματα.

Η επίδοση του ΕΛΑΜ σηματοδότησε μία ξεκάθαρη νίκη για ένα κόμμα, του οποίου η συγγένεια με την εκτός νόμου πλέον Χρυσή Αυγή συνέβαλε πολύ λίγο στη διάβρωση της απήχησής του σε ένα εκλογικό ακροατήριο εθνικιστικών αντιλήψεων, εξοργισμένο από αναφορές διαφθοράς μεταξύ εκλεγμένων αξιωματούχων.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επλήγη σοβαρά από καταγγελίες για διαφθορά που συνδέεται κυρίως με το αμφιλεγόμενο  πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων, το οποίο βοήθησε στον μετασχηματισμό της παραλιακής πόλης της Λεμεσού με τεράστια συγκροτήματα διαμερισμάτων που οικοδομήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να δελεάσουν επενδυτές.

Σε μία σπάνια επίδειξη λαϊκής κατακραυγής που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Τουρκοκύπριους στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις αποδοκιμάζοντας τη διαφθορά και απαιτώντας μία λύση στη διαίρεση της Κύπρου.

Η ικανότητα του ΕΛΑΜ να αναδυθεί ως μία δύναμη ενάντια στο κατεστημένο παρά το γεγονός ότι τα κυρίαρχα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διατήρησαν τη θέση τους ως οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί ενδέχεται να δυσχεράνει την προσπάθεια τερματισμού της διαίρεσης της χώρας.

Οι εθνικιστές απορρίπτουν οποιαδήποτε ιδέα επανένωσης της Κύπρου, ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέση που τηρεί επί μακρόν η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Αναστασιάδης αντιμετωπίζει επίσης την κριτική εκείνων που επιθυμούν μία διευθέτηση, καθώς πολλοί τον κατηγορούν ότι έχασε την ευκαιρία να έλθει σε συμφωνία, όταν ο υπέρμαχος της λύσης Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akıncı ήταν στην εξουσία.

Αναφέρεται ότι ο μετριοπαθής Akinci εκτοπίστηκε πέρυσι από έναν σκληροπυρηνικό, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής για να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών.

ΠΗΓΗ: Guardian, Helena Smith – Cyprus election: far-right party linked to Greek neo-Nazis doubles vote share

Ο Δένδιας έθεσε το Κυπριακό στον Τσαβούσογλου: “Διατριβή” για τη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: