Θα σταθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων; Οι 27 υιοθέτησαν στοχευμένες κυρώσεις… Αλλά πότε θα εφαρμοστούν;

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. EPA, YVES HERMAN / POOL




Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) υιοθέτησαν ομόφωνα συμπεράσματα με τα οποία δίνουν εντολή για επιπλέον κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά το συμβάν της εκτροπής της πτήσης της Ryanair Αθήνα – Βίλνιους στο Μίνσκ για να συλληφθεί δημοσιογράφος από το καθεστώς του δικτάτορα Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα στο κείμενο που υιοθετήθηκε:

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τον εξαναγκασμό σε προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μίνσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου, θέττοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπορίας και την σύλληψη από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέκγα”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά:

– την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέκγα και την εγγύηση της ελευθερίας μετακίνησής τους,
– καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως το απαράδεκτο και πρωτοφανές συμβάν,
– καλεί το Συμβούλιο των κρατών μελών να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρήσεις σε καταλόγους το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων
– καλεί το Συμβούλιο να επιβάλει πρόσθετες στοχευμένες κυρώσεις και τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να παρουσιάσουν προτάσεις χωρίς καθυστέρηση προς αυτόν τον σκοπό,
– καλεί τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκορωσίας
– καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσεων από τον εναέριο χώρο της ΕΕ από την εταιρεία Belarusian Airlines και για την πρόληψη της πρόσβασης της σε αερολιμένες της ΕΕ σε αυτές τις αερογραμμές,
– στέκεται με αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την απέλαση Λετονών διπλωματών.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά το θέμα”, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων,

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, οι ηγέτες ενέκριναν τις ισχυρές ενέργειες σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κείμενο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή αντίδραση λόγω του σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια της αεροπορίας και των επιβατών από τις αρχές της Λευκορωσίας

Σημείωσε το σαφές μήνυμα για στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις ή τομεακή εστίαση των κυρώσεων βάσει του άρθρου 215.

Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει ήδη περιληφθεί στον προηγούμενο κατάλογο κυρώσεων.

  • Απελευθέρωση των Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα και πρόσθετες κυρώσεις ζήτησε η Μέρκελ

Την απελευθέρωση των Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα, αλλά και πρόσθετες κυρώσεις κατά τους καθεστώτος της Λευκορωσίας, ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ προσερχόμενη στη συνάντηση των 27 δήλωσε ότι, “συναντιόμαστε σήμερα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητήσουμε για τον COVID τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το κλίμα και τα τρέχοντα. Θα είναι μια πολύ έντονη συζήτηση, ειδικά για τη Ρωσία”.

“Φυσικά, έχουμε ένα ακόμα ζήτημα, λόγω των πρωτοφανών ενεργειών των αρχών της Λευκορωσίας. Είδαμε μια εξαναγκαστική προσγείωση που οδήγησε στη σύλληψη ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Ρομάν Πρατάσεβιτς. Και ο Ρομάν Πρατάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως”.

Όλες οι άλλες εξηγήσεις για αυτήν την προσγείωση του αεροπλάνου Ryanair είναι εντελώς αβάσιμες, είπε.” Το ίδιο ισχύει και για τη σύντροφό του, Σόφια Σαπέγκα. Θα απαιτήσουμε και ταυτόχρονα να συζητήσουμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε κατά της Λευκορωσίας. Και αυτό ως μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό περιλαμβάνει σίγουρα νέες καταχωρήσεις. Ο Πρόεδρος Λουκασένκο είναι ήδη εισηγμένος. Περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα της άρνησης της αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας να πεταέι (στην ΕΕ) και, φυσικά, μιας διεθνούς έρευνας και, όπως είπα, την απελευθέρωση των συλληφθέντων”, σημείωσε.

“Αύριο θα μιλήσουμε εντατικά για ζητήματα προστασίας του κλίματος. Δεν πρόκειται για συμπεράσματα αλλά για προετοιμασίες για την απόφαση της Κομισιόν στις 14 Ιουλίου. Γι `αυτό είναι καλό εάν τα κράτη μέλη έχουν ήδη πραγματοποιήσει συζήτηση και η Κομισιόν έχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο θέλουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα για όλη την Ευρώπη έως το 2050”, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Οπως είπε, η Γερμανία έχει πραγματοποιήσει ήδη πολλά, έχουμε ενισχύσει τους εθνικούς μας στόχους και θέλουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 και έτσι θα έχουμε μια καλή συμβολή στις ευρωπαϊκές λύσεις. “Αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής σε καιρούς αλλαγής του κλίματος και επίσης του δίκαιου εμπορίου, δείτε τη φορολογία χωρών που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την προστασία του κλίματος. Όπως είπα, αυτά είναι όλα περίπλοκα ερωτήματα, όχι αποφάσεις, αλλά μια σημαντική προκαταρκτική συζήτηση”, κατέληξε η Καγκελάριος.

  • Σασσόλι: πρωτοφανούς σοβαρότητας το περιστατικό που προκάλεσε η Λευκορωσία, η Ε.Ε. να ενεργήσει χωρίς δισταγμό

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, απευθυνόμενος στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που συνέρχονται απόψε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι “τα χθεσινά γεγονότα σχετικά με την εξαναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, καθ `οδόν από την Αθήνα προς το Βίλνιους, έχουν πρωτοφανή σοβαρότητα”, τονίζοντας ότι “το καθεστώς του Προέδρου Λουκασένκο έχει στερήσει από την ελευθερία στους Ρομάν Πρατάσεβιτς και τη σύντροφό του”.

“Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους και τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα”, τόνισε.

“Αναμφίβολα απαιτείται διεθνής έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η αεροπορική μεταφορά και η ασφάλεια των επιβατών διακυβεύτηκε από ένα κυρίαρχο κράτος και εάν υπήρξε παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγου”, σημείωσε.

“Η απάντησή μας πρέπει να είναι ισχυρή, άμεση και ενοποιημένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει χωρίς δισταγμό και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Απόψε έχετε μεγάλη ευθύνη να δείξετε ότι η Ένωση δεν είναι χάρτινη τίγρης”, είπε.

Σχετικά με τις ρωσικές κυρώσεις, πρόσθεσε: “είναι προφανές ότι οι τελευταίες κυρώσεις από τη Ρωσία δεν απευθύνονταν μόνο κατά της Αντιπροέδρου Γιούροβα και εμού, αλλά και εναντίον των αντίστοιχων θεσμικών μας οργάνων. Αντί να μας εκφοβίζουν, αυτό μας ενθαρρύνει μόνο να μην σταματήσουμε. Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι”

Η ομιλία του Προέδρου επικεντρώθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΚ χαιρέτισε και την πρόσφατη συμφωνία για το πιστοποιητικό COVID-19.

“Για το Κοινοβούλιο, το πιστοποιητικό δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για ελεύθερη κυκλοφορία. Αναφέραμε επίσης σαφώς ότι κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις λόγω υγειονομικών συνθηκών ή επιλογών υγείας και θέλουμε να περιλαμβάνονται μόνο τα απαραίτητα δεδομένα στο πιστοποιητικό”, τόνισε.

Τέλος δήλωσε ότι “δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε πέρα ​​από τα σύνορά μας”, σημειώνοντας ότι “είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η παραγωγή σε τρίτες χώρες και, μεσοπρόθεσμα, να επιτραπεί η υποχρεωτική κοινή χρήση αδειών για το σκοπό αυτό – χρησιμοποιώντας την ευελιξία που ήδη επιτρέπεται στο πλαίσιο των συμφωνιών TRIPS στον ΠΟΕ. ”

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: