Στην ομογένεια του ποντιακού Γκελεντζίκ ο Δένδιας: Μακραίωνη ελληνική παρουσία

O υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στο Γκελεντζίκ. photo via Twitter@NikosDendias




Γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας χαρακτήρισε το Γκελεντζίκ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της ρωσικής πόλης, η οποία βρίσκεται στα παράλια του Βορείου Ευξείνου Πόντου με μακραίωνη ελληνική παρουσία.

«Έρχομαι λοιπόν εγώ, 30 χρόνια μετά από μια άλλη σημαντική επίσκεψη εδώ, του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έρχομαι για λογαριασμό του γιου του, του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να σας πω με τα δικά του λόγια, ότι η Ελλάδα είναι δίπλα σας, είναι κοντά σας και σας ευγνωμονεί γιατί κρατήσατε ζωντανή τη θύμηση της εδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

  • Όπως ανέφερε πρόκειται για μια γέφυρα που ενώνει Ελλάδα και Ρωσία με τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι 2.500 χρόνια πριν όταν οι πρώτοι άποικοι από τα Μέγαρα και από την Αθήνα ήρθαν εδώ σε αυτή την περιοχή. Το δεύτερο επίπεδο είναι όταν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έδωσαν το αλφάβητο και δημιουργήθηκε η βάση του Χριστιανισμού εδώ στη Ρωσία. Και το τρίτο επίπεδο είναι ο ελληνισμός του Πόντου, που ένα κομμάτι του έφυγε μετά τη γενοκτονία και ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ στη φιλόξενη ρωσική γη.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε «έκπληκτος από τον δυναμισμό του ελληνικού στοιχείου» και σημείωσε ότι, σε συνάντηση με τον δήμαρχο, αποφάσισαν να επιχειρήσουν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου -που είναι τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους για το οποίο η Ρωσία έχει μια σημαντική συμβολή- να ξαναεπισκεφτεί τον Πόντο και όπως είπε «δεν θέλουμε να περάσουν άλλα 30 χρόνια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ.Δένδιας στους εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων:

«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Κα Πρέσβη,

 

Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ στο Γκελεντζίκ.

 

Το γεγονός ότι έρχεται εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών θα μου επιτρέψετε να πω ότι  αισθάνομαι εδώ λίγο σαν σπίτι μου.

 

Οι δεσμοί με την περιοχή αυτή είναι δεσμοί 2.500 χρόνων. Μάλιστα, μιλώντας χθες με τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergei Lavrov, όταν του είπα ότι θα έρθω εδώ στο Γκελεντζίκ, το ήξερε πολύ καλά. Μου είπε, κ. Δήμαρχε, πόσο όμορφο είναι και μου είπε ότι έχουμε πολλούς Έλληνες.

 

Το νέο ελληνικό κράτος έχει μια ηλικία 200 χρόνων. Και η Ρωσία έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ο ρωσικός στόλος μαζί με τον γαλλικό και τον αγγλικό νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Και έτσι δημιουργήθηκε κατά την ελληνική Επανάσταση, επιτέλους, το νέο ελληνικό κράτος μετά από σκληρό πόλεμο των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 

Δεν έχουμε ξεχάσει ποτέ το τί χρωστάμε στη Ρωσία και ο Πρωθυπουργός Mishustin ήταν την Αθήνα για να γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ανταποδώσει την επίσκεψη. Θα έρθει ελπίζω στη Ρωσία μέσα στο 2021 και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν.

 

Επίσης, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στο Συνέδριο της Βιέννης, που μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους έφτιαξε την αρχιτεκτονική της Ευρώπης.  

 

Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την ιστορία.  Αυτό που θα μου επιτρέψετε να παρακαλέσω να κάνουμε μαζί, είναι να κοιτάξουμε μπροστά και εσείς να αποτελέσετε τη γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της νέας Ελλάδας, που μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, εκσυγχρονίζοντας το Προξενείο μας στο Νοβοροσσίσκ με συστήματα που θα επιτρέπουν την ευκολότερη επικοινωνία και την εξυπηρέτησή σας, για να μπορείτε να έρχεσθε στην πατρίδα σας, τη δεύτερη πατρίδα σας, όποια στιγμή θέλετε. Και επίσης, θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να στείλουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές ελληνικών που πρέπει στην περιοχή, έτσι ώστε όσοι θέλουν να έρχονται σε επαφή και με την ελληνική γλώσσα.

 

Και έτσι, να παρακολουθούν τις παραδόσεις και από τις δύο πατρίδες τους.

 

Σας κούρασα και είναι άδικο αντίδωρο για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να είστε σήμερα εδώ. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας κουράσω λίγο ακόμη και να χαιρετήσω τον καθένα από εσάς, ώστε να μπορώ να πω ότι είχα την τιμή ότι σας έσφιξα το χέρι και σας γνώρισα τον καθένα και την καθεμία προσωπικά.

 

Σας ευχαριστώ που υπηρετείτε την Ρωσία, την Ελλάδα και την ελληνορωσική φιλία.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Συγκίνηση: Ελληνόπουλα του Γκελεζνίκ φώναξαν «καλημέρα» στον Δένδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: