Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ: Ταυτόχρονα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία, Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. EPA, JOHN THYS




Την ταυτόχρονη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιθυμεί το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, ‘Ανα Πάολα Ζακάριας, οι Υπουργοί αναζήτησαν λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Προσπαθούμε να πιέσουμε να ξεκινήσουν ταυτόχρονα και οι δύο χώρες την ενταξιακή διαδικασία», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πορτογαλική προεδρία βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και με τις αρχές της Βουλγαρίας για να βρεθεί μια λύση πριν το τέλος Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών, τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο κράτος δικαίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να ξεκινήσει το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και για τις δύο χώρες. Τόνισε ότι για να κλείσει ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο όλα τα κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται, με το σημαντικότερο αυτό του κράτους δικαίου.

«Πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια και αυτό θα ήταν να ξεκινήσει η διακυβερνητική διάσκεψη επί πορτογαλικής προεδρίας», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

La Republica: Τουρκικά ψαράδικα εμβόλισαν ιταλικό αλιευτικό βορειοανατολικά της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: