Παίρνει φωτιά το παρασκήνιο στην Κύπρο: Σενάριο για παρουσίαση νέου Πλαισίου Γκουτέρες με έντονα χρώματα Λονδίνου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. EPA, RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY




Πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να έχει σε μεγάλο βαθμό πεισθεί από το Λονδίνο για τη φόρμουλα που ετοίμασε και παρουσίασε στο Κυπριακό, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ.Γ. σε κάποια φάση, ενδεχομένως στη νέα άτυπη Διάσκεψη, να παρουσιάσει, με «δικά του λόγια» τη βρετανική φόρμουλα, ως δική του, ένα νέο Πλαίσιο Γκουτέρες.

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως με βάση τα όσα είπε ο Γ.Γ. την πρώτη ημέρα της άτυπης Διάσκεψης της Γενεύης (27 Απριλίου) σε συνδυασμό με πληροφορίες που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο, το μοντέλο που προωθείται με τις ευλογίες των Άγγλων είναι συνομοσπονδιακό. Το πώς θα παρουσιαστεί, είναι ένα θέμα που φαίνεται ότι έχει συζητηθεί και έχει σχέση με την ονοματολογία.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως η θέση του κ. Γκουτέρες είναι αυτή που παρουσίασε την πρώτη ημέρα, ανεξαρτήτως ότι στο τέλος παρουσιάσθηκε διαφοροποιημένος. Ο Γ.Γ., λοιπόν, αναφέρθηκε σε εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία. Αλλά και σε σχέση με το από πού πηγάζει, η θέση του ήταν πως είναι από τις δύο κοινότητες: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή». Μια θέση που προδήλως παραπέμπει σε συνομοσπονδία.

Η Βρετανία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο, έχει ξεκινήσει να πείσει κι άλλους διεθνείς παίκτες για τις θέσεις της.

Πρωτίστως έχει στραφεί προς τους Αμερικανούς, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν στις προτεραιότητες τους το Κυπριακό. Πρωτοβουλίες «πειθούς» ανέλαβε και η Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη βρετανική φόρμουλα, αν και έδωσε εντολές στον Τατάρ να την απορρίψει.

Η Άγκυρα ζητά να αναγνωριστούν οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστός λαός. Να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, ενώ δεν θα επιμένει στην ονοματολογία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ατέλειωτα χασμουρητά πριν από τη νέα Διάσκεψη: Το δίλημμα δυο κράτη ή ΔΔΟ δεν είναι πραγματικό, ομολόγησαν οι Εγγλέζοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: