ΟΟΣΑ: Προτείνει αύξηση του φόρου κληρονομιάς στα κράτη – μέλη του

File photo:Η ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπεται καθώς η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επενδύσεις, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει – σε περιορισμένη έκταση – και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση . Photo: amna-news




Στη μεταρρύθμιση της φορολογίας των κληρονομιών πρέπει να προχωρήσουν οι χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες θα έχουν ανάγκη από έσοδα καθώς θα βγαίνουν από την κρίση του κορωναϊού, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του.

Οι φορολογικές απαλλαγές οδηγούν στη μικρή συμβολή των φόρων κληρονομιάς στα συνολικά φορολογικά έσοδα των περισσότερων χωρών και συχνά αυξάνουν τις ανισότητες, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς μόνο για το 0,2% των κληρονομιών πληρώνεται φόρος, την ώρα που σχεδόν το 80% του πλούτου είναι στα χέρια του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Οι φόροι κληρονομιάς αντιστοιχούν μόνο στο 0,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων στις 24 χώρες του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν τέτοια φορολογία. Αν και υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη συμβολή τους στα κρατικά έσοδα, τα οποία έχουν πιεσθεί από την πανδημία, πρέπει να αναμένεται σφοδρή αντίθεση σε αλλαγές στη φορολογία.

  • «Είναι η μεσαία τάξη που είναι αντίθετη σε έναν φόρο που δεν πληρώνει», δήλωσε ο διευθυντής για τη φορολογική πολιτική και διοίκηση του ΟΟΣΑ, Pascal Saint-Amans.

Πολλές χώρες εξετάζουν πώς θα αντλήσουν νέα έσοδα, τα οποία θα συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της αναζωογόνησης των οικονομιών τους μετά την πανδημία. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία σχεδιάζουν να αυξήσουν τη φορολογία για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πλειονότητα των κληρονομιών διαφεύγουν εντελώς της φορολογίας σε μερικές χώρες λόγω των μεγάλων απαλλαγών για στενούς συγγενείς και στοιχεία ενεργητικού, όπως οι οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι πολιτικές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με τις απαλλαγές από τη φορολογία των γονικών παροχών να κυμαίνονται από 17.000 δολάρια στην περιοχή των Βρυξελλών στο Βέλγιο έως τα 11 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Οι κληρονόμοι μπορούν να αποφεύγουν ή να μειώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους σε ορισμένες χώρες χάρη στις εν ζωή δωρεές που συχνά έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

  • Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές είναι συχνά σημαντικά χαμηλότεροι από τους καταστατικούς συντελεστές.

Οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ απηχούν τις διαμαρτυρίες νέων που λένε ότι είναι αδύνατο να αγοράσουν ακίνητο χωρίς μία μεγάλη χρηματοδοτική ώθηση από τους γονείς τους.

«Αν οι φόροι κληρονομιάς πρόκειται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στα κρατικά έσοδα, θα πρέπει να γίνει καλύτερος σχεδιασμός τους σε πολλές περιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής για τη φορολογική πολιτική και στατιστική του ΟΟΣΑ, David Bradbury.

Ένας δικαιότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος φορολόγησης των μεταβιβάσεων πλούτου θα ήταν να υπάρξει εστίαση σε ό,τι εισπράττουν οι ωφελούμενοι στη διάρκεια της ζωής τους ως δωρεές και ως κληρονομιές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός προτείνει τη φορολογία των πολιτών μετά από ένα αφορολόγητο ποσό που θα δικαιούνται για όλη τη ζωή τους, αλλά αναγνώρισε ότι με μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να δημιουργηθούν διοικητικά εμπόδια και εμπόδια συμμόρφωσης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε την Hellas journal στη News Google

Γεωργιάδης: Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση της εστίασης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: