Ο Πάμπλο Γκαρσία και ο ΠΑΟΚ: 200 ανήσυχες ημέρες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο

File Photo: Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία δίνει οδηγίες στους παίκτες του, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ- Άρης στο γήπεδο της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ, μέσω ΚΥΠΕ




Από τις 31 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου όταν έλαβε και το χρίσμα ο Πάμπλο Γκαρσία συμπληρώνει σήμερα διακόσιες (200) μέρες στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ.

Διακόσιες… ανήσυχες ημέρες, στην τεχνική ηγεσία μιας ομάδας, πού βρίσκεται διαρκώς υπό καθεστώς πίεσης, δεδομένων και των απαιτήσεων που υπάρχουν, των υψηλών στόχων και των δικαιολογημένων φιλοδοξιών.

Σε αυτές τις διακόσιες ημερολογιακές μέρες ο Πάμπλο Γκαρσία κάθισε σε 41 επίσημα παιχνίδια στο τιμόνι της ομάδας, με συγκομιδή 1,83 βαθμούς ανά παιχνίδι.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε προβλέπει ακόμα δύο χρόνια παραμονής του στην τεχνική ηγεσία, ως τον Ιούνιο του 2023. Μπροστά μας όμως έχουμε έναν μεγάλο τελικό, το προσεχές Σάββατο στο ΟΑΚΑ όπου ο ίδιος θα συμπληρώσει το 42ο του παιχνίδι.

Με τον τελικό του κυπέλλου του Σαββάτου, προς τον Ολυμπιακό, ο ουρουγουανός τεχνικός θα πιάσει στις 42 συμμετοχές, τους Γιώργο Δώνη και Μάκη Χάβο που προϋπήρξαν στον ίδιο “ηλεκτρικό” πάγκο της ασπρόμαυρης ομάδας για ίσο αριθμό αγώνων.

Στην 95χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, αυτός που έχει το ρεκόρ παρουσίας στο τιμόνι της ομάδας, είναι ο αείμνηστος βρετανός λες σάνον που κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο με το κύπελλο Ελλάδας το 1972 έχοντας 119 παρουσίες στο τιμόνι της ομάδας.

Δεύτερος σε παρουσίες ως πρώτος προπονητής είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης που σε τέσσερις περιόδους χρημάτισε 115 φορές προπονητής της ομάδας με επίσης μία κατάκτηση κυπέλλου του 2003.

Ένας από τους κορυφαίους πλέον προπονητές του ευρωπαϊκού χώρου, ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος, με 114 παρουσίες ακολουθεί ως τρίτος σε αριθμό συμμετοχών και λίγο πιο πίσω ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με 109 παρουσίες και επίσης την κατάκτηση ενός κυπέλλου, το 2001 στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο πιο επιτυχημένος με βάση τα αποτελέσματα, προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με το αήττητο double που κατέκτησε η ομάδα επί των ημερών του προ διετίας, συμπλήρωσε 94 παρουσίες και απήλθε, αφήνοντας όμως ανοιχτή την πόρτα μιας πιθανής επιστροφής του μεταγενέστερα.

Ο εμβληματικός και από τους κορυφαίους προπονητές της εποχής του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Γκιούλα Λόραντ σε δύο θητείες, στα καθήκοντά του προπονητή και κάτοχος που επίζηλου τίτλου της κατάκτησης του πρώτου πρωταθλήματος του 1975 συμπλήρωσε 88 παρουσίες, που θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερες αν δεν έφευγε από τη ζωή πριν 40 χρόνια, στη διάρκεια του παιχνιδιού ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, στις 31 Μαΐου 1981.

Με 71 παρουσίες σε δύο περιόδους στον ΠΑΟΚ εμφανίζεται ο Ολλανδός Αρι Χάαν, ενώ λίγο πιο πίσω, είναι ο Βλάνταν Ίβιτς που κάθισε σε 70 συνολικά παιχνίδια, τεχνικός οδηγός στον ΠΑΟΚ, κατακτώντας ένα κύπελλο στον τελικό του Βόλου, που ήταν και το βασικό εφόδιο στην συνέχεια της καριέρας του.

Από τον πάγκο του ΠΑΟΚ που πέρασαν πολύ αξιόλογοι, σημαντικοί και μεγάλοι προπονητές όπως ο Χάινς Χέερ (68 παρουσίες), ο Πολωνός Έγκον Πίχατσεκ (65), ο Ούγγρος Μπαμπολτσάι (60), ο Γιουγκοσλάβος Ζάρκο Μιχαήλοβιτς όπως και ο Αυστριακός Ντουρσμπερκτ με 60 συμμετοχές, ο προτελευταίος χρονολογικά, Άμπελ Φερέιρα (57), ο Αυστριακός Βάλτερ Σκότσικ (54), νικητής του του δεύτερου πρωταθλήματος της ομάδας του 1986, κι ο Λάζλο Μπόλονι (51).

Αυτοί είναι οι προπονητές με πάνω από 50 συμμετοχές και παρουσία στο τιμόνι της ομάδας, στο club των οποίων διεκδικεί μία θέση και ο Γκαρσία, ο τεχνικός της ομάδας του Δικέφαλου των τελευταίων 200 ημερών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ντ. Καραμητρούσης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Αποφασισμένος να οδηγήσει την ΑΕΚ ξανά στην κορυφή δηλώνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: