Ο ισραηλινός στρατός δεν παραπλάνησε μόνο τη Χαμάς αλλά χρησιμοποίησε και τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ναμπλούς EPA, ALAA BADARNEH




Νωρίς την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «στρατεύματα αέρος και εδάφους των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων επιτίθενται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας».

Η εν λόγω ασαφής ανακοίνωση δημιούργησε την εντύπωση ότι το Ισραήλ είχε ξεκινήσει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας -ένα σενάριο που ισοδυναμεί με αιματηρή κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά της Χαμάς, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press, Josef Federman:

Σε ορισμένους, μάλιστα, δημοσιογράφους, ειπώθηκε ευθέως ότι η εισβολή είχε ήδη ξεκινήσει. Ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε «διευκρινιστική» ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν στρατεύματα στη Γάζα.

Μέχρι εκείνη την ώρα, ωστόσο, αρκετοί ειδησεογραφικοί σταθμοί είχαν λανθασμένα αναφέρει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη χερσαία επέμβαση.

Αν και ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό ως εσφαλμένη επικοινωνία, Ισραηλινοί στρατιωτικοί σχολιαστές είπαν ότι τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος ενός σχεδίου παραπλάνησης της Χαμάς για να παρασυρθεί σε μια «θανατηφόρα παγίδα».

Δεν πρόκειται για ψέμα, αλλά για «έναν έξυπνο και πετυχημένο χειρισμό», σχολίασε o έμπειρος στρατιωτικός ανταποκριτής Or Heller στο ισραηλινό κανάλι Channel 13 TV.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, στη συνέχεια, αναλυτικά στα γεγονότα. Το AP, βασισμένο στην ανάλυση της ανακοίνωσης, σε τηλεφωνήματα σε στρατιωτικούς και στο επιτόπιο ρεπορτάζ κατέληξε ότι δεν υπήρξε χερσαία επέμβαση και δεν έκανε λόγο για κάτι τέτοιο.

Άλλοι δημοσιογράφοι, ωστόσο, είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός τους παραπλάνησε ή τους είπε ψέματα όταν ζήτησαν διευκρινίσεις επί της αρχικής ανακοίνωσης. Υπήρξε η αίσθηση ότι τα ξένα μέσα χρησιμοποιήθηκαν ως «συνεργοί».

Η Felicia Schwartz (Wall Street Journal) είπε πως έκανε λόγο για χερσαία επέμβαση μετά τη ρητή επιβεβαίωση από τον στρατιωτικό εκπρόσωπο Αντισυνταγματάρχη Jonathan Conricus. Δύο ώρες αργότερα, ο Conricus απέσυρε αυτή την ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «εσωτερική εσφαλμένη επικοινωνία».

ΠΗΓΗ: APJosef Federman – Israeli military accused of using media to trick Hamas

Ο χάρτης που δεν είδε ο Ακάρ… Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Αθήνα και ο καημός της Θράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: