Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου τίμησε μαθητές: Ορόσημο για τον σύγχρονο Ελληνισμό το 1821

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου. Φωτογραφία via CNA, ΚΥΠΕ




Η μνήμη και η ανάγκη απελευθέρωσης της κατεχόμενης Κύπρου υπογραμμίσθηκε μέσα από τον Διαγωνισμό «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αναδιφώ το παρελθόν, ενατενίζω το μέλλον» και την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή.

Πρόσθεσε πως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από τις ακατάλυτες αξίες και αρχές που αναβλύζουν μέσα από τη μεγάλη φετινή επέτειο των 200 χρόνων και ανέδειξαν μέσα από δικές τους δημιουργίες το πνεύμα της Εθνικής Επανάστασης του 1821 και της Παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους.

Είπε ακόμα πως η ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν είναι μόνο το μεγάλο ορόσημο για τον σύγχρονο Ελληνισμό, αλλά υπήρξε το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της εποχής της, καθώς ήταν η πρώτη επανάσταση μετά τη λαμπρή Γαλλική Επανάσταση, που εμπνεόμενη από τις ίδιες εκείνες αρχές και αξίες του φιλελευθερισμού και των δικαιωμάτων του σύγχρονου ανθρώπου, της δικαιοσύνης και της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σεβασμού της εθνικής υπόστασης, ταυτότητας και συνείδησης, οδήγησε μετά από αιώνες στην απελευθέρωση ενός έθνους και του λαού και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Σημείωσε δε πως ως προϋπόθεση της Επανάστασης λειτούργησε ο Ελληνικός Διαφωτισμός που αναπτύχθηκε στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, με μορφές όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Φεραίος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα πως οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία και η συλλογική προσπάθειά για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της, έχουν διαταράξει τον προγραμματισμό και των εκδηλώσεων με τις οποίες επρόκειτο η Κύπρος να τιμήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόσθεσε πως ορισμένες αναβλήθηκαν και άλλες δεν κατέστη δυνατό να διεξαχθούν, αλλά ανέφερε ότι έγινε αναπρογραμματισμός και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο και το Χειμώνα θα πραγματοποιηθούν κάποιες αξιόλογες εκδηλώσεις που θα μας κάνουν να νιώσουμε πραγματικά ότι διανύουμε το 2021 ως επέτειο 200 χρόνων από τη μεγάλη Επανάσταση του Ελληνισμού.

«Αρχή θα γίνει μέσα στο Καλοκαίρι, τον Ιούλιο, όταν και σε συνεργασία με τη γενέθλια πόλη του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, τον δήμο Στροβόλου, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις για να θυμίσουμε και να τιμήσουμε το μερτικό της Κύπρου στην πορεία της αναγέννησης του Ελληνισμού», ανέφερε.

Σημείωσε ταυτόχρονα πως μεταξύ όλων των εκδηλώσεων ο ίδιος ξεχωρίζει τη σεμνή τελετή απονομής των βραβείων για τους μαθητικούς διαγωνισμούς, η οποία είχε εξέχουσα λάμψη από τα ποιήματα και τα γραπτά, όπως και τις εικαστικές ή οπτικοακουστικές δημιουργίες των παιδιών.

Επεσήμανε επίσης πως η Κύπρος μπορεί να μην ευτύχησε τότε να επαναστατήσει και να συμμετάσχει στο μεγάλο εκείνο κίνημα που ξαπλώθηκε από τις παραδουνάβιες χώρες μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο είχε το δικό της μερτικό στην τιμημένη ιστορία της Εθνικής Επανάστασης, με Κύπριους αγωνιστές στον ίδιο τον απελευθερωτικό αγώνα και με το μαρτύριο των Ιουλιανών εδώ στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι μάρτυρας της συμμετοχής είναι το λάβαρο των Κυπρίων Αγωνιστών με την επιγραφή «ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσεία, αντίγραφο της οποίας παρέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας Θεοχάρης Λαλάκος και διανεμήθηκε για να κυματίσει φέτος στα σχολεία.

Τη συνεισφορά των Ελλήνων της Κύπρου μαρτυρούν επίσης το μνημείο των Κυπρίων που έπεσαν στο Μεσολόγγι, όπως και οι συγκινητικές αναφορές στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη για τον αγωνιστή Μιχάλη Κυπραίο, αλλά ακόμα και η «Πραγματεία» με τις περιγραφές σημαντικού αγωνιστή Ιωάννη Σταυριανού από τη Λόφου και τόσα άλλα, συμπλήρωσε.

Στο μερτικό όμως της Κύπρου στις θυσίες για την ελευθερία μπαίνει και η εκατόμβη θυμάτων που προκάλεσε ο Οθωμανός Τούρκος κατακτητής τον Ιούλιο 1821, αρχής γενομένης από τη θρυλική μορφή του απαγχονισθέντος εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των τριών άλλων μητροπολιτών που καρατομήθηκαν από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου 1821. Αλλά και με αρκετές εκατοντάδες άλλους πρόκριτους, ιερωμένους, αλλά και απλούς ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τον ξένο δυνάστη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας επιβάλλεται και οι στιγμές προσφέρονται για να σκεφτούμε τι έγινε μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια, την πρόοδο που κατέγραψε ο Ελληνισμός και όλα τα περιστατικά μιας πορείας δυο αιώνων που μας φέρνει στη σημερινή κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο και να στοχαστούμε τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, όπως πάθη, λάθη και παθήματα που θα μπορούσε να αποφευχθούν.

Ανέφερε ακόμα πως ιδιαίτερη ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, από όλες τις επαρχίες, συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, στις οποίες οι μαθήτριες και οι μαθητές μπόρεσαν να ανταποκριθούν και έδωσαν αξιοθαύμαστα δείγματα σκέψης, λόγου και τέχνης, αναδιφώντας με σεβασμό στο παρελθόν και ενατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.

Τέλος συνεχάρη όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό και τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν, στους εκπαιδευτικούς τους, που ενθάρρυναν, καθοδήγησαν και στήριξαν την όλη προσπάθεια και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την άρτια διοργάνωση και για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της επετειακής εκδήλωσης.

Τη στήριξή του για το Κυπριακό εξέφρασε ο Σίσι προς τον Κύπριο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: