Ο Ερντογάν έκανε το χατήρι του Πούτιν: Απέτρεψε την επιβολή σκληρών κυρώσεων του ΝΑΤΟ στην Λευκορωσία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN




Η Τουρκία έπεισε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να επιλέξουν μία ηπιότερη επίσημη στάση έναντι της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο  Reuters, γράφει η ιστορσελίδα Arab news.

Το πρακτορείο επικαλείται διπλωμάτες που υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο ΝΑΤΟ για να θωρακίσει τις εύθραυστες σχέσεις της με την Μόσχα, στενή σύμμαχο της Λευκορωσίας, ώστε να πείσει την Μόσχα να επιτρέψει τα ταξίδια Ρώσων τουριστών στην Τουρκία την καλοκαιρινή περίοδο, παρά τον υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων από κορονοϊό.

Αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους Ρώσους τουρίστες, ειδικά οι νότιες επαρχίες της χώρας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχοντας καταγράψει  7 εκατομμύρια επισκεπτών το 2019.

Η φερόμενη κίνηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την αποφυγή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας πιθανόν επίσης να αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της με το Minsk, εν μέσω της οικονομικής κακουχίας που αντιμετωπίζει η χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή κίνηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ενδεικτική μιας προσπάθειας εξισορρόπησης των γεωπολιτικών στόχων και των οικονομικών αναγκαιοτήτων της χώρας. 

Το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της “και τον σκύλο και την πίτα” έναντι του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει υπάρξει αρκετά ανεκτική απέναντι σε αυτή την πολιτική, επειδή για πολύ καιρό είχε περισσότερες αρνητικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ παρά για τη Ρωσία. 

ΠΗΓΗ: Arab news – Report: Turkey ‘prevented harsh NATO sanctions against Belarus’

Ο Ερντογάν προκαλεί σε κάθε ευκαιρία: Διάβασε στην Αγία Σοφία το κοράνι για τον εγγονό του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: