Με ένα self – test την εβδομάδα στα σχολεία οι μαθητές: Τι θα ισχύσει για την εξεταστική περίοδο στα ΑΕΙ

Μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου στο Ναύπλιο προσέρχονται στο σχολείο τους, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ενα self test θα απαιτείται από την επόμενη εβδομάδα για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας που γνωστοποίησε επίσης τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών, αποφασίζονται τα εξής:

  • Η διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ θα γίνεται εξ αποστάσεως ή διά ζώσης, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.
  • Δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.
  • Επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Για τα σχολεία

Ανακοινώνεται, επίσης, ότι από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Αρωμα επιστροφής στην κανονικότητα

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες ανακοινώθηκε χαλάρωση των περιορισμών σε μία σειρά δραστηριοτήτων.

Αναλυτικά:

  • Καταργούνται τα μηνύματα SMS για τις μετακινήσεις τόσο προς το 13033 όσο και προς το 13032
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα
  • Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
  • Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία χωρίς ραντεβού «click in shop» και click away, αλλά με την διατήρηση της δέσμευσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στον αριθμό των πελατών που μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα ένα κατάστημα: Εν προκειμένω ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
  • Στα καταστήματα εστίασης διατηρείται η απαγόρευση της μουσικής όλο τον μήνα Μάιο.

Πώς θα ταξιδεύομε στα νησιά

Ειδικές ρυθμίσεις θεσπίζονται για τη μετακίνηση των πολιτών προς και από τα νησιά.

Αυτό που ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή είναι μία «ελληνική εκδοχή» του πράσινου διαβατηρίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε χρησιμοποιήσει την ακτοπλοϊα είτε αεροπορικώς, θα πρέπει να διαθέτει:

  • Είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι.
  • Αρνητικό τεστ –μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών.
  • Διαβεβαίωση νόσησης, ότι έχει δηλαδή προσβληθεί από τον κορωναϊό δύο έως εννέα μήνες πριν από το ταξίδι.
  • Για τις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπάρχει ισχυρή σύσταση για η τακτική διενέργεια self test.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Βασιλακόπουλος: Ναι στα προνόμια σε εμβολιασμένους για να φτάσουμε στο 70% – 80% εμβολιαστικής κάλυψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: