Κυνηγώντας κουνούπια στις Μαλδίβες: «Έξυπνες» παγίδες για την εξολόθρευση τους χωρίς εντομοκτόνα

File Photo Τα κουνούπια αποτελούν μάστιγα στις θερμές χώρες via Pixabay.com/ Emphyrio




Ολλανδός εντομολόγος έχει επινοήσει «έξυπνες» παγίδες για την εξολόθρευση κουνουπιών χωρίς εντομοκτόνα. Στις Μαλδίβες το πείραμα έχει επιτυχία.

Τα κουνούπια είναι μία μάστιγα του καλοκαιριού. Όχι μόνο στις ελληνικές παραλίες, αλλά ακόμη και στις εξωτικές Μαλδίβες. Πρόκειται για έναν από τους πιο περιζήτητους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλον τον κόσμο, που απευθύνεται κυρίως σε υψηλά βαλάντια. Το Soneva Fushi είναι ένα από τα πολλά ξενοδοχεία πολυτελείας στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες με τις κατάλευκες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και την τροπική τους βλάστηση. Ένας παράδεισος επί γης. Αν δεν υπήρχαν και τα επίμονα κουνούπια, όλα θα ήταν καλύτερα.

Ο Μπαρτ Κνολστ, εντομολόγος από το Νάιμεγκεν της Ολλανδίας, λέει ότι «σε αυτά τα νησιά έχουν τεράστια προβλήματα με τα κουνούπια, τα ευνοεί το φυσικό περιβάλλον. Μπαίνεις μέρα μεσημέρι στη ζούγκλα και σε τυφλώνει ένα σμήνος από κουνούπια. Είναι το τελευταίο που θέλεις, όταν έχεις δώσει τόσα χρήματα για τις διακοπές σου». Δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά και επικίνδυνα τα συγκεκριμένα έντομα. Στις Μαλδίβες απαντάται συχνά το διαβόητο «κουνούπι-τίγρης», που μπορεί να μεταδώσει επικίνδυνους ιούς και θανατηφόρες ασθένειες.

«Έξυπνες» παγίδες που προσελκύουν τα έντομα

Οι Μαλδίβες είναι περιζήτητος ταξιδιωτικός προορισμός για υψηλά βαλάντια

Πριν από ενάμιση χρόνο οι ξενοδόχοι της περιοχής ζήτησαν τη βοήθεια του Ολλανδού εντομολόγου για να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά έντομα και εκείνος ανέλαβε δράση. Ο Μπαρτ Κνολστ έχει επινοήσει μία «έξυπνη» παγίδα για τα κουνούπια. Πρόκειται για ένα μαύρο κουτί, σε σχήμα και μέγεθος που θυμίζει σαλατιέρα, με ένα πολύ λεπτό δίχτυ, που αιχμαλωτίζει τα έντομα, αφού προηγουμένως τα προσελκύσει με μία οσμή, στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. «Είναι μία οσμή που υπάρχει και στο ανθρώπινο σώμα» λέει ο εντομολόγος. «Είναι γαλακτικό οξύ, το οποίο διαχέεται στον χώρο από έναν ανεμιστήρα».

Τα κουνούπια νομίζουν ότι μυρίζουν το ανθρώπινο σώμα, μπλέκονται στο δίχτυ και αυτό είναι το τέλος τους. Ο Κνολς και οι συνεργάτες του είχαν υπολογίσει ότι για να απαλλαγούν εντελώς από τα κουνούπια θα πρέπει να εγκαταστήσουν περίπου 550 τέτοιες παγίδες στην περιοχή. Τις πρώτες μέρες μετρούσαν γύρω στα 3.000 κουνούπια σε κάθε παγίδα. Σήμερα ο «πληθυσμός» των κουνουπιών έχει μειωθεί κατά 95% και αυτό χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Οι συνέπειες είναι ευεργετικές για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την αγροτική παραγωγή, εκτιμά ο Ολλανδός εντομολόγος: «Επιστρέφουν στο νησί οι πεταλούδες, οι λιβελούλες και οι αγριομέλισσες. Καθώς είναι πιο εύκολη η επικονίαση, έχουμε καλύτερη σοδειά σε φρούτα και λαχανικά».

Οι «έξυπνες» παγίδες έχουν το τίμημά τους

Ο Κνολς συνεργάζεται με μία ιδιωτική επιχείρηση στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας, η οποία κατασκευάζει τις «έξυπνες παγίδες» και τις διαθέτει σε επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες. Μία παγίδα στοιχίζει 165 ευρώ. Δεν είναι λοιπόν ευκαταφρόνητο το τίμημα για την εξουδετέρωση των ενοχλητικών εντόμων. Ο ίδιος ο Μπαρτ Κνολστ συνοψίζει: «Μόνο οι Μαλδίβες έχουν 1.200 νησιά, η Ινδονησία έχει 2.000, οι Φιλιππίνες επίσης χιλιάδες νησιά. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά…»

Mε πληροφορίες από WDR, Λούντγκερ Κάζμιερτσακ μέσω DW /επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μήπως έκανε λάθος ο Αϊνστάιν; Νέος «χάρτης» της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν, με αποκλίσεις από τη θεωρία σχετικότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: