Υπόκλιση στην 335 Μοίρα στο Tiger Meet: Τα μηνύματα των ΗΠΑ με τα F15 και η παραδοχή των ξένων για την HAF (Photo gallery)

File Photo Η Ελληνική αποστολή σε αναμνηστική φωτογραφία από την αεροπορική βάση Beja στην Πορτογαλία σε παλαιότερο Tiger Meet. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Δώδεκα μέρες ήταν αρκετές για τους «Τίγρεις» της 335 Μοίρας ώστε να υποκλιθεί η αφρόκρεμα των «Τίγρεων» από τις 9 συνολικά χώρες που έλαβαν μέρος στο Tiger Meet 2021, το οποίο έγινε στην αεροπορική βάση Beja της Πορτογαλίας.

Ο επαγγελματισμός που διέπει το σύνολο των ιπταμένων και μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας αναδείχθηκε και πάλι σε αυτή την διασυμμαχικής άσκηση, την ώρα μάλιστα που οι υπόλοιπες «Τίγρεις» εντός του FIR Αθηνών δεν έχουν σταματήσει να πετούν και να εκπαιδεύονται τόσο σε επίπεδο μοιρών, όσο και σε συμμαχικό, μιας και τα Αμερικανικά F-15 κάθε μέρα πετούν σε πολλά σημεία του Ελληνικού ουρανού, συνεκπαιδευόμενα με τα «μπλε φτερά» απ’ όλες τις μονάδες.

  • Και οι αεροπόροι που ήταν στην Πορτογαλία με το που προσγειώθηκαν στην «φωλιά» των Τίγρεων, στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, αμέσως απογειώθηκαν για να συναντηθούν στον αέρα με τα Αμερικανικά F-15 Strike Eagle. Μπορεί η εν λόγω εκπαίδευση για τα «μπλε φτερά», μαζί με τους «Θεριστές» των F-15 να εστιάζεται στην εναέρια μάχη, όμως ακολουθεί σε λίγες μέρες κι άλλη εκπαίδευση με τα αεροσκάφη της 492 FS «Madhatters» η οποία θα έχει πολλά σενάρια κρούσης, ακόμη και σε «hot» περιοχές.

Εκεί οι Αμερικανοί σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένοι να στείλουν ένα ακόμη μήνυμα προς τη γείτονα μέσω των συνεργασιών τους με τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων και τους JTAC οι οποίοι θα καθοδηγούν στον στόχο τους από το έδαφος, τα F-15 Strike Eagle.

 

Σερί από «kill» για την 335 Μοίρα «Τίγρης»

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο Tiger Meet εκεί που ξεχώρισαν γι’ ακόμη μια φορά οι Ελληνικές «Τίγρεις» ήταν στις εναέριες μάχες, καταφέρνοντας ένα μεγάλο σερί από «kill» κατά τις εικονικές αερομαχίες με τους «RED», δηλαδή τις δυνάμεις που απεικόνιζαν τα εχθρικά μαχητικά.

Στην αερομαχία δύσκολα θα πάρει κανείς «κεφάλι» σε Έλληνα ιπτάμενο διότι η καθημερινή μάχη των γερακιών της Πολεμικής Αεροπορίας δίνεται στον αέρα, απέναντι στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία η οποία διαρκώς εισβάλει παράνομα στον Ελληνικό ουρανό.

  • Μόνο τη χρονιά που πέρασε, που θεωρείται από την αεροπορία μια από τις πιο δύσκολες από πλευράς προκλητικής συμπεριφοράς της γείτονος, είχαν καταγραφεί 423 αερομαχίες, με ορισμένες από αυτές να είναι ιδιαίτερα σοβαρές και τους Τούρκους επιχειρούν να παρασύρουν τους ιπταμένους των Ελληνικών αεροσκαφών ακόμη και σε ατύχημα.

Αυτό έχει αποφευχθεί πολλές φορές χάρις στην εμπειρία και τον επαγγελματισμό των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τους άπειρους αεροπόρους της γείτονος οι οποίοι λαμβάνουν εντολές να προκαλέσουν εισβάλοντας στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

 

Θέλουν όλοι να πετούν στο FIR Αθηνών

Πάντως στο φετινό Tiger Meet δεν ήταν και λίγες οι στιγμές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα σε ιπταμένους και μηχανικούς άλλων αποστολών που εξήραν τη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Οι ξένες αποστολές σύμφωνα με πληροφορίες εστίασαν τόσο στην αναβάθμιση των F-16 σε VIPER αλλά και στην απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να συμπεριλάβει τα Γαλλικά RAFALE F3R στην φαρέτρα της. Ιπτάμενοι και μηχανικοί από τις σύμμαχες χώρες που έλαβαν μέρος στο Tiger Meet έλεγαν με έμφαση ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να θεωρηθεί αν όχι η ισχυρότερη και πιο προηγμένη, μια από αυτές, ενώ κάποιοι άλλοι έβαζαν στο κάδρο των συνομιλιών και το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 με τα διακριτικά της HAF, προσδιορίζοντάς το σε εύλογο αλλά σχετικά σύντομο χρόνο.

Οι ξένες αποστολές μαρτυρούσαν και κάτι ακόμη προς τα Ελληνικά πληρώματα της 335 Μοίρας «Τίγρης» ότι οι πάντες θέλουν να πετούν στο FIR Αθηνών και στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της Ελλάδας. Οι «Τίγρεις» από όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο- τουλάχιστον όσοι βρίσκονταν στην Πορτογαλία- έδωσαν ραντεβού με τα στελέχη της 335 Μοίρας στον Άραξο, τον Μάιο του 2022.

Και φυσικά εκτός του Tiger Meet, σημαντική άσκηση που έχει εκτοξεύσει την Ελλάδα είναι ο «Ηνίοχος» που εκεί όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος παραδέχονται το υψηλό επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης που μπορεί να παρέχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τα διαρκή αγκάθια στην επιλογή των φρεγατών: Πλοία που ήδη κατασκευάζονται προτιμά το Πολεμικό Ναυτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: