Η ατιμωρησία της Λευκορωσίας δεν είναι πλέον επιλογή: Η στιγμή που η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι είναι δύναμη…

File Photo: Διαδηλώτρια κρατά τα πορτρέτα του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του Σοφία Σαπέγκα. EPA, TOMS KALNINS




Η εφημερίδα Le Monde χαιρετίζει με το κύριο άρθρο της την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), έναντι την «ανευθυνότητας και του κυνισμού, του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Loukachenko».

Υπογραμμίζει την ενότητα που επέδειξε αυτή τη φορά, η οποία, όπως σημειώνει, «ήταν ευτυχώς εμφανής από το άνοιγμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες», καθώς, ακόμη και ο Viktor Orban, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος οδήγησε δύο φορές σε αποτυχία τις  ευρωπαϊκές θέσεις για το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, συμμορφώθηκε.

Κατά την άποψή της, η υπόθεση θα αποδειχθεί ακόμη πιο σοβαρή για την ΕΕεάν επιβεβαιωθεί, ότι οι τρεις επιβάτες που, εκτός από τον κ. Protassevich και τη Ρωσίδα σύντροφό του, τη Sofia Sapega, συλληφθείσα επίσης, δεν επιβιβάστηκαν στο Μινσκ, όταν η πτήση Αθήνα-Βίλνιους κατάφερε να απογειωθεί, ήταν Ρώσοι ή Λευκορώσοι μυστικοί πράκτορες.  

Όπως τονίζεται, αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να αποδείξει, ότι αυτές οι υπηρεσίες διοργάνωσαν την επιχείρηση στην επικράτεια της ΕΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση της δηλητηρίασης Skripal στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, στις πολλαπλές εκτελέσεις αντιφρονούντων Τσετσένων στην Ευρώπη ή στην έκρηξη πυρομαχικών σε αποθήκη στην Τσεχική Δημοκρατία το 2014.

Ωστόσο, κατά την ε/φ, η πρόκληση υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς, όλα δείχνουν, ότι η Λευκορωσία, με την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της Ryanair, χρησιμοποιώντας στρατιωτικό αεροσκάφος  και με πρόσχημα της απειλή βόμβας, το οποίο δεν έχει αποδείξει, παραβίασε τη Σύμβαση του Σικάγου, για την διεθνή πολιτική αεροπορία και αυτή του Μόντρεαλ, για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Υπογραμμίζεται, ότι εάν αυτό αποδειχτεί από μια διεθνή έρευνα, την οποία και υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τότε, όλα τα μέρη αυτών των συνθηκών έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις στο Μινσκ.

Και αυτό, διότι, πέραν της  κακομεταχείρισης του Roman Protassevitch και των εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Loukachenko, η λευκορωσική επιχείρηση, υποστηριζόμενη από τη Μόσχα, αποδυναμώνει περαιτέρω ένα διεθνές νομικό σύστημα, που προσβάλλεται συνεχώς από ανά τον κόσμο αυταρχικά καθεστώτα.  

Από το ρωσικό πύραυλο που κατέρριψε την πτήση MH17 πάνω από την Ουκρανία το 2014, έως την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη ή την απαγωγή δύο Καναδών υπηκόων από το Πεκίνο, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αυξάνονται και η καταστολή χωρίς σύνορα εντείνεται, επισημαίνει η ε/φ, και τονίζει:

«Ο δημοκρατικός κόσμος, εάν θέλει να διατηρήσει μια ελάχιστη τάξη στον πλανήτη, πρέπει να αντιδράσει με σταθερότητα και ενότητα. Η ατιμωρησία δεν είναι πλέον επιλογή». 

ΠΗΓΗ: Le Monde – Biélorussie : l’impunité n’est plus une option

Καλογρίτσας προς Πολάκη στην προανακριτική: Παλικάρι της φακής, έλα έξω να τα πούμε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: