Οι «27» έκλεισαν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία: Zητoύν άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς

Photo Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσέρχεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής EPA/FRANCISCO SECO μέσω ΚΥΠΕ




Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα των 27, απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Αυτό έκανε γνωστό, μέσω του twitter o Μπάρεντ Λιντς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαίου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατασεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

Καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορείας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτό το σκοπό.

Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις Λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφερόταν ότι θα απαγορευτεί η χρήση του εναέριο χώρου της ΕΕ από τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας Belavia, ενώ οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες θα κληθούν να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Επίσης δίδεται πολιτική εντολή για διεύρυνση των κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί κατά προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με το λευκορωσικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το Σκάι οι διατυπώσεις στο προσχέδιο δεν είναι τόσο σκληρές όσο θα ανέμενε κανείς, ενώ χώρες όπως η Γερμανία αντιστέκονται στο ενδεχόμενο να απαγορευτεί το τράνζιτ μέσω Λευκορωσίας ακόμα και για χερσαίες μεταφορές, με το σκεπτικό ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τη μεταφορά προϊόντων προς τη Ρωσία και την κεντρική Ασία. Εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Λευκορωσία.

«Θα συζητήσουμε ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε εναντίον της Λευκορωσίας για να έχουμε ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Σε αυτά ανήκουν σίγουρα επιπρόσθετες κυρώσεις σε πρόσωπα, ενώ ήδη ισχύουν κυρώσεις για τον πρόεδρο Λουκασενκο. Επίσης, η απαγόρευση πτήσεων μέσω του λευκορωσικού  εναέριου χώρου, μια διεθνής έρευνα αλλά και η απελευθέρωση του συλληφθέντος», τόνισε προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Η KLM διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε απόψε.

Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε αυτήν την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και από skai.gr, Γιάννης Παλαιολόγος
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Αεροπορικό «αποκλεισμό» της της Λευκορωσίας θα συζητήσουν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής

Ρωσική εμπλοκή στην εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ βλέπει η Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: