Υποβάλαμε στον Ερντογάν εναλλακτικές για τους S-400, είπε η Σέρμαν: Όχι δεν υπέβαλε νέες προτάσεις, λένε οι Τούρκοι

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην Άγκυρα με αντιπροσώπους κοινωνικών ομάδων και οργανώσεις γυναικών. Πηγή φωτογραφίας via Twitter, @DeputySecState




Εναλλακτικές λύσεις για τους S400 υπέβαλε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν στην Άγκυρα, όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNN Turk, λέγοντας ότι η απόφαση ανήκει στην Τουρκία.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε συγκεκριμένα ότι η αγορά των S400 προκαλεί προβλήματα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

“Υποβάλλαμε εναλλακτικές στην Τουρκία. Γνωρίζουν ακριβώς τί πρέπει να κάνουν. Ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Μιλήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια αυτό, δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα αυτό”.

“Η Τουρκία αντιλαμβάνεται την κατάσταση, γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να κάνει. Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν, θα είναι μια απόφαση της Τουρκίας”, ανέφερε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Σεντάτ Ονάλ, στην Άγκυρα.

Ωστόσο, ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στην ιστοσελίδα Middle East Eye ότι η κ. Σέρμαν δεν είχε υποβάλει νέες προτάσεις.

«Εξακολουθούν να θέλουν η Τουρκία να μεταφέρει τα συστήματα S-400 έξω από τη χώρα ή να το επιστρέψει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε “είναι πολύ καλό που Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνομιλούν με την Ελλάδα. Πιστεύουμε και το λέμε πάντα ότι ο διάλογος είναι κάτι καλό. Τις αποφάσεις βέβαια δεν θα τις πάρουμε εμείς. Τις δύσκολες αποφάσεις βέβαια δεν θα τις πάρουμε εμείς. Είναι αποφάσεις που θα λάβουν η Ελλάδα και η Τουρκία».

Για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είπε ότι “ήταν πολύ κακό για τα δικαιώματα των γυναικών η απόφαση του προέδρου να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Λυπούμαστε πολύ, κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχία”.

Πέρυσι οι Αμερικανοί νομοθέτες έθεσαν ως όρο την απομάκρυνση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. Υποτίθεται ότι στο παρελθόν η Άγκυρα θα μπορούσε να μετακινήσει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ ως ένα διέξοδο από την κρίση, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν υλοποιηθεί, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιέζει για τη δημιουργία μίας τεχνικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα με τους S-400 και τα F-35.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η συνάντηση μεταξύ της κ. Σέρμαν και του υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ήταν εγκάρδια και περιεκτική. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι προοριζόταν να προετοιμάσει το έδαφος για μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ και άλλες πηγές
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

 

Έκλεισε ο Βόσπορος: Kροατικό τάνκερ έχασε τον έλεγχο του συστήματος πηδαλιούχησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: