Χαστούκι στον Ακάρ κι από τη Βαγδάτη: Δεν έχετε δουλειά στο βόρειο Ιράκ, παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο

File photo: O Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, EPA, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον διπλωματικό επιτετραμμένο της Τουρκίας στη Βαγδάτη για να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας σε στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο υφυπουργός Nizar Al-Khairalla έδωσε στον διπλωμάτη επίσημο σημείωμα διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ότι η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, ανέφερε το υπουργείο χθες Δευτέρα.

“Η ιρακινή κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της και την καταδίκη της για την παρουσία του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο έδαφος του Ιράκ και τη συνάντηση με τουρκικές δυνάμεις που είναι παράνομα παρούσες εκεί χωρίς συντονισμό ή προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στο Ιράκ”, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Άκαρ επισκέφθηκε τουρκικά στρατεύματα που εδρεύουν στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ το περασμένο Σάββατο και  συναντήθηκε με διοικητές που ηγούνται των επιχειρήσεων κατά του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια στην περιοχή για να εξαπολύει επιθέσεις κατά του PKK, το οποίο μάχεται για την κουρδική αυτονομία από την Τουρκία για τέσσερις δεκαετίες και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ιράκ καταδίκασε επίσης δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊκού σχετικά με σχέδια ίδρυσης μόνιμης στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ιράκ.

“Η ιρακινή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας και της ιερότητας των εδαφών και του εναέριου χώρου της από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι μια συνεχιζόμενη τέτοια προσέγγιση  δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις, την καλή γειτονία και τους ισχύοντες διεθνείς νόμους και κανόνες.”

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη στρατιωτική βάση, ο Άκαρ παρέδωσε στα στρατετεύματα μια τουρκική σημαία  και τα συνεχάρη για την  «εξουδετέρωση» 44 μελών του ΡΚΚ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της ΄Αγκυρας  την Κυριακή. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Γιασάρ Γκουλέρ και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων Ουμίτ Ντουντάρ συνόδευσαν τον Ακάρ στην επίσκεψη.

Η Τουρκία αύξησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή στα τέλη του περασμένου μήνα. Έντονες συγκρούσεις έχουν τρομοκρατήσει τους χωρικούς και ανάγκασαν τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τοπικούς Κούρδους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Rudaw σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Πηγή: Ahval

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η Λίβυα ΥΠΕΞ στριμώχνει τον Τσαβούσογλου: Να φύγουν ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι από την χώρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: