Βιβλίο Πολύβιου Πολυβίου: Καταστροφική η λύση των δύο συνιστώντων κρατών στο Κυπριακό

File Photo: Ο Πολύβιος Πολυβίου. ΚΥΠΕ




Η εθνική στρατηγική στο Κυπριακό, για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να συμπεριλάβει όλο το φάσμα των θεμάτων στη Μεσόγειο, εκτίμησε μιλώντας στη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Κυπριακό: Υπάρχει εθνική στρατηγική;», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Πολύβιου Πολυβίου «Το Κυπριακό πρόβλημα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Χρειαζόμαστε μια πιο ειλικρινή και πιο υπεύθυνη εθνικά και ιστορικά προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ελλαδική και η κυπριακή πολιτική ζωή, ιδίως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής διέπεται από το περιβόητο σύνδρομο της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Η μεγάλη διεθνοπολιτική πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να υπογράψει τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου του στοίχησαν μια κριτική που πλήρωσε κυρίως ο Ευάγγελος Αβέρωφ και που συνεχίζεται ως σήμερα, καθιστά επιφυλακτικούς καθιστά επιφυλακτικούς τους ενεργούς πολιτικούς και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όταν πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες, κρινόμενες στη συνέχεια πολιτικά και ιστορικά, μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση όχι μόνο την κρίση αλλά και τον πατριωτισμό των επιλογών που γίνονται».

Επισήμανε πως «κυριαρχεί ένα φοβικό σύνδρομο στην εξωτερική πολιτική, το οποίο μας επηρεάζει σχεδόν σε όλα» και συνέχισε: «Θα πρέπει να αξιολογήσουμε πως όχι μόνο οι παλινδρομήσεις τα λάθη αλλά και οι στιγμές των μεγάλων εθνικών επιτυχιών, έχουν λειτουργήσει αντιφατικά και έχουν προκαλέσει αυτό που λέγεται “ετερογονία των σκοπών». Ο κ. Βενιζέλος έκανε, επίσης, μια συνοπτική ιστορική αποτίμηση των συνεπειών του Συντάγματος του 1960 και του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

«Έχοντας οριοθετήσει και εν μέρει ανακηρύξει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχοντας ελπίδα για κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, νομίσαμε ότι αποκτήσαμε ένα κλειδί στην επιτάχυνση της λύσης ενώ ενδεχομένως αποκτήσαμε έναν επιπρόσθετο φραγμό. “Ποια είναι η λύση; Η λύση του Κυπριακού;» διερωτήθηκε για να απαντήσει: «Όχι. Η λύση του Κυπριακού και η υπέρβαση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων χωρίς να έχει υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Όταν συζητάμε για εθνική στρατηγική στο Κυπριακό, μιλάμε για εθνική στρατηγική συνολικά για όλο το φάσμα των θεμάτων και για όλη την προσέγγιση στη Μεσόγειο.

Δεν τολμούμε να πούμε αυτό το οποίο είναι αυτονόητο ότι εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από την Μεσόγειο. Έχει και αυτή την δική της αναλογία ως παράκτια χώρα, ούτε θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ των ελληνικών επιδιώξεων στην περιοχή.

«Όσοι ισχυρίζονται ότι ο χρόνος λειτούργησε υπέρ μας, μπορούν να επικαλεστούν διάφορα επιχειρήματα με κύριο επιχείρημα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από την άλλη πλευρά θα πάψει να έχει αξία, αυτό που λέγεται ακόμη και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Είναι ορυκτό καύσιμο και σε λίγο θα μιλάμε μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. ‘Αρα, η όλη συζήτηση για αγωγούς είναι εξ ορισμού μεταβατική.

Η Τουρκία είναι ένα αυτοτελές πρόβλημα για την Δύση. Το ερώτημα για το εάν η Τουρκία θα δώσει μια απάντηση στο ερώτημα εάν είναι χώρα θεμελιωδώς δυτική και έχει συνείδηση της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, είναι ένα ερώτημα που συνδέεται με πολλά θέματα, κυρίως με τις σχέσεις Ρωσίας και Δϋσης ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και με την δυτικότητα της ίδιας της ΕΕ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σημαντικές στρατηγικές εκτιμήσεις, οι οποίες θα μας επηρεάσουν και στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Χρειαζόμαστε μια πιο ειλικρινή και πιο υπεύθυνη εθνικά και ιστορικά προσέγγιση διότι έτσι γινόμαστε αντιληπτοί και ευρύτερα», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε από το 2004 και μετά. Η Κύπρος εγκατέλειψε την παραδοσιακή της ουδετεροφιλία, έγινε μέλος της ΕΕ και υπό μια έννοια ακολούθησε τις παραδοχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή Αυτό έχει δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα δυναμική κυρίως στην πλευρά των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι πράγματι δεν θέλουν τα δυο κράτη διότι αυτό σημαίνει απορρόφηση των Τουρκοκυπρίων από την ‘Αγκυρα. Προτιμούν το ευρωπαϊκό διαβατήριο από το τουρκικό και το ευρώ από την τουρκική λίρα», υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης. «Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν, όσο κακό κι αν ήταν βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά Τα ενεργειακά θα μπορούσε να ήταν μια ευκαιρία συνεννόησης αλλά προκλήθηκε μεγαλύτερη όξυνση. Η Τουρκία εμφανίζεται ως μεγάλη δύναμη και δεν βλέπει τον εαυτό της να υποχωρεί εύκολα», πρόσθεσε και κατέληξε: «Οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι όχι οι έποικοι μπορούν α γίνουν ο φυσικός σύμμαχος και συνομιλητής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να βγει μπροστά και να δείξει ότι η Τουρκία παριστάνει τον προστάτη την ίδια ώρα που οι Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν εναντίον της την ώρα που η Τουρκία παρεμβαίνει στις εκλογές στα κατεχόμενα».

Ακατάλληλο χαρακτήρισε το σχήμα της διζωνικής Ομοσπονδίας ο συγγραφέας του βιβλίου, Πολύβιος Πολυβίου.

«Χρειάζεται μία αποδεκτή λύση και το θέμα είναι ποια θα είναι αυτή η λύση. Πιστεύω ότι αυτό που επιθυμεί η Τουρκία είναι μια χαλαρή Ομοσπονδία, σχεδόν Συνομοσπονδία, δηλαδή να υπάρξουν δυο συνιστώντα κρατίδια τα οποία θα συνεργάζονται για συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτό θα ήταν μια καταστροφική λύση γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τρωθεί θανάσιμα η Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο κ Πολυβίου.

«Η μέγιστη πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, δέχεται να συν διοικήσει την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους δεν δέχεται όμως να συν διοικήσει την Κύπρο με την ‘Αγκυρα. Αν θεωρεί ότι ένα σχέδιο οδηγεί την Τουρκία σε ρόλο ανθυπάτου θα το απορρίψει. Αυτή ήταν η πρόσληψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού είναι το κοινοτικό κεκτημένο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

«Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ απραξίας και δράσης», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Διπλωματικής ιστορίας στο ΑΠΘ Γιάννης Στεφανίδης, και συντάχθηκε με τη θέση του συγγραφέα πως «δεν είναι δυνατή η λύση της δημιουργίας ενιαίου κράτους χωρίς δικοινοτικό κριτήριο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Κατάταξη Stanford University: Τρεις Κύπριοι επιστήμονες μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: