Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πρακτορείο Agenzia Nova: Ελλάδα και Ιταλία είναι μαζί σχεδόν σε όλα τα ζητήματα

File Photo Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Δημοσιεύθηκε σήμερα από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτη.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Daniele Gargagliano, ενόψει της επίσκεψής του αναπληρωτή υπουργού στη Ρώμη στις 15-16 Απριλίου 2021 και των συναντήσεων του με Ιταλούς αξιωματούχους

Η συνέντευξη, με τίτλο «Ιταλία-Ελλάδα: Αναπληρωτής Υπουργός Βαρβιτσιώτης στο «Nova», σύμμαχοι στην Ευρώπη και με κοινό όραμα στη Λιβύη» πραγματοποιήθηκε με ενέργειες του ΓΔΔ Ρώμης και έχει ως εξής:

Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες παραδοσιακά φίλες, σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης» που συμμερίζονται την ανάγκη αντιμετώπισης όχι μόνο πολλών από τα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και συμφωνούν ως προς τη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης, μιας χώρας που θα μπορούσε να γίνει αξιόπιστος εταίρος τόσο για Ρώμη όσο και για την Αθήνα.

Αυτό δηλώθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη του «Agenzia Nova», με τον Έλληνα Αν. Υπουργό Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την ευκαιρία της σημερινής του επίσκεψης στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό του Υπουργικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Vincenzo Amendola, την Υπουργό Εσωτερικών, Luciana Lamorgese και τον πρόεδρο της τρίτης Επιτροπής εξωτερικών και κοινοτικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Piero Fassino.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται επίσης παραδοσιακούς δεσμούς. Είμαστε μαζί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», διευκρινίζει αμέσως ο Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σήμερα θα συζητήσει διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του: διμερή συνεργασία, διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξελίξεις που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Αν. Υπουργό Εξωτερικών, οι χώρες μας είναι δύο χώρες που μοιράζονται «κοινά οράματα και απειλές στη Μεσόγειο» και «έχουν κοινές θέσεις σε όλες τις κύριες ευρωπαϊκές προκλήσεις».

Για το λόγο αυτό, ο Βαρβιτσιώτης ελπίζει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να έχει «παραγωγική συνεργασία» με τη «νέα» κυβέρνηση με επικεφαλής τον Mario Draghi σε μια προσπάθεια να εργαστεί για «οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ΕΕ και την περαιτέρω ενίσχυση των στενών δεσμών μεταξύ των χωρών μας» .

Σε τελική ανάλυση, ο Draghi «είναι ένθερμος υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», παρατηρεί ο Αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματίας της Αθήνας, υπενθυμίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδειξε ότι είναι ικανός και αξιόπιστος και ότι μπορεί να δώσει τη σωστή μάχη την κατάλληλη στιγμή «. Η Ελλάδα λοιπόν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί περαιτέρω με την κυβέρνηση Draghi «σε θέματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μετανάστευσης και επίσης να βρει τρόπους για την ενίσχυση των διμερών δεσμών μας».

Το ζήτημα της Λιβύης ενδιαφέρει και τις δύο χώρες

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στα οποία συγκλίνουν τα οράματα των δύο κυβερνήσεων φαίνεται να είναι το λιβυκό. Η ταυτόχρονη παρουσία στις 6 Απριλίου στην Τρίπολη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Ιταλού ομολόγου του, Draghi, θεωρήθηκε σαφές σήμα της εγγύτητας των απόψεων μεταξύ Ρώμης και Αθήνας σχετικά με την τύχη της χώρας της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Βαρβιτσιώτη, η παρουσία και η ίδια η συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης και ο Draghi στην πρωτεύουσα, «δείχνει ότι τα μεσογειακά κράτη που συνορεύουν  με τη Λιβύη έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της Λιβύης» και «την προώθηση της διαδικασίας οικοδόμησης του κράτους της μεταβατικής κυβέρνησης», η «σταθεροποίηση της χώρας παραμένει σημαντική και για τις δύο χώρες μας».

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει σε αυτό το πλαίσιο πώς η Λιβύη μπορεί να μεταμορφωθεί από μια «ανησυχητική χώρα, λόγω μεταναστευτικών ροών και εσωτερικής αστάθειας» σε «αξιόπιστο εταίρο στη Βόρεια Αφρική και επίσης σημαντικό προμηθευτή ενέργειας».

Επιπλέον, δεν αποτελεί μυστήριο ότι μια άλλη πηγή ανησυχίας για την Αθήνα είναι το «παράνομο μνημόνιο» που υπογράφηκε από την τότε Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Fayez al Sarraj με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων συνόρων τους, όπως επανέλαβε ο Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Abdulhamid Dabaiba.

Ένα μνημόνιο «που προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – επισημαίνει ο Βαρβιτσιώτης -. Επομένως, είναι σημαντικό για τη Λιβύη να καταλάβει ότι μια καλή σχέση με την Ελλάδα θα αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Και η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της Λιβύης με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο διμερώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Ένα άλλο κεντρικό ζήτημα για την ελληνική διπλωματία παραμένει το πρόβλημα των δύσκολων σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία. Για τον Βαρβιτσιώτη χρειαζόμαστε μια θετική ατζέντα όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η Άγκυρα «πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο» με «σταθερό, επίμονο και τίμιο» τρόπο, θέτοντας τέλος σε «κάθε προκλητική και μονομερή δράση» που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρούς υποστηρικτές της προοπτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Τουρκίας, θυμίζει ο Αν. Υπουργός, καθώς «πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της ολοκλήρωσης μπορούμε να επιλύσουμε αρκετά διμερή ζητήματα που παραμένουν άλυτα, κυρίως επειδή η Τουρκία παραμελεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στις διμερείς μας σχέσεις «. Και από τη σχέση με την Άγκυρα περνάει η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, η διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης. Για τον Βαρβιτσιώτη στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που προετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν όλες οι διαφορετικές απόψεις», καθώς «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και τα κράτη στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος «.

Άλλο θέμα που έθεσε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είναι η «διεθνής συνεργασία με τρίτες χώρες και ειδικά με αυτές από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες». Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει με την Ιταλία «μια συμμαχία στο πλαίσιο του προγράμματος Med-5 και θέλουμε αυτό να είναι το διαπραγματευτικό μας εργαλείο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ», υπενθυμίζει ο Βαρβιτσιώτης. «Το ζήτημα της μετανάστευσης οδήγησε στο παρελθόν την ΕΕ σε μια μεγάλη σύγκρουση. Τώρα είναι η ώρα να συμβιβαστούμε και να δούμε όχι μόνο τις μετεγκαταστάσεις, αλλά και την ενεργό αλληλεγγύη για την πραγματοποίηση αυτής της διαπραγμάτευσης”

Σχέδιο Ανάκαμψης

Χάρη στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια χαμηλού κόστους τα επόμενα χρόνια. Σημαντικά στοιχεία που θα χρησιμεύσουν, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με στόχο την αύξηση στο 7% του εθνικού ΑΕΠ σε διάστημα έξι ετών. «Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την καλύτερη χρήση του Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Στην πραγματικότητα σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε σεντ των ποσών που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιστρέψουμε την τάση στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας στις επενδύσεις τα τελευταία δέκα χρόνια», σχολιάζει ο Βαρβιτσιώτης. «Βγαίνοντας από μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία πραγματικά «διψά» για νέες επενδύσεις που μπορούν να τονωθούν μέσω του Ταμείου Ανασυγκρότησης», συνεχίζει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι το εθνικό σχέδιο, «Ελλάδα 2.0», θα αφορά τους κύριους τομείς ενδιαφέροντος:

«Η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, η μετατροπή του ενεργειακού τομέα σε πράσινου και επίσης η προώθηση των ΜΜΕ που αποτελούν και παραμένουν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Ο East-Med 

Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη αλλά πάνω από όλα με τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας είναι αναμφίβολα το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East-Med που περιλαμβάνει την κατασκευή της υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και την προμήθεια των ευρωπαϊκών αγορών.

Ένας «αγωγός φυσικού αερίου που δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα» αλλά είναι «ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων», υπογραμμίζει ο Βαρβιτσιώτης. «Για εμάς είναι σημαντικό η Ιταλία να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το έργο», υπογραμμίζει ο Αν. Υπουργός. «Η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να είναι ένας νέος πόρος για τις ενεργειακές μας ανάγκες. Η γεωστρατηγική σημασία αυτού του έργου, μαζί με τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από αυτό, θα έκανε αυτό το έργο μια κερδοφόρα πρόταση για την ΕΕ», παρατηρεί ο Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας πώς ο αγωγός θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μια περιοχή όπου το Κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο για 46 χρόνια και εμπίπτει στο ευρύ φάσμα εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας αφενός και της Κύπρου και της Ελλάδας αφετέρου. Ένα ζήτημα  που έγινε κεντρικό και πάλι χάρη στην επόμενη άτυπη διάσκεψη που διοργάνωσε ο ΟΗΕ και προγραμματίστηκε στη Γενεύη για τις 27 έως τις 29 Απριλίου με τη μορφή 5 + 1: οι δύο κοινότητες του νησιού και οι τρεις λεγόμενοι «εγγυητές»: Ελλάδα , Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. «Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πόλη στην Ευρώπη.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, όχι βάσει της λύσης των δύο κρατών, όπως προτείνει η Άγκυρα, αλλά βάσει του ψηφίσματος του ΟΗΕ», λέει ο Βαρβιτσιώτης. «Καθώς η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ πριν από σχεδόν 20 χρόνια, είναι σημαντικό η ΕΕ να έχει επίσης λόγο σε αυτήν τη διαπραγμάτευση και επομένως θα χαιρετίσουμε το καθεστώς του παρατηρητή της ΕΕ στην επόμενη συνάντηση στη Γενεύη», καταλήγει ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

Με πληροφορίες από Agenzia Nova

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Υπό τη σκιά κομπασμών και απειλών η συνάντηση Δένδια με Ερντογάν: Εμπρηστική ρητορική για Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: