Προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα η Άγκυρα: Επιμένει ότι το «Sofagate» δεν ήταν θέμα φύλου, αλλά αμέλειας… της Ε.Ε.

File Photo Στιγμιότυπο από την συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου σκανδαλωδώς δεν προσεφέρθη πολυθρόνα στην κ. φον ντερ Λάιεν EPA/PRESIDENTAL PRESS OFFICE μέσω ΚΥΠΕ




Η συζήτηση περί διευθέτησης καθισμάτων μετά την επίσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι κανείς Ευρωπαίος ή γυναίκα.

Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ή το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επομένως, δεν έχει νόημα να αναζητούνται σκοτεινά κίνητρα ή κακές προθέσεις σε αυτό το θέμα, δήλωσε ο νέος εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τανζού Μπιλγκίτς, για το γνωστό θέμα του “Sofagate” κατά την επίσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία

Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμού και αμέλειας του προσωπικού της υπηρεσίας πρωτοκόλλου της ΕΕ. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στα αιτήματα που έλαβε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς πρωτοκόλλου που ισχύει παγκοσμίως, δεν γίνεται διαφοροποίηση στην Τουρκία κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων πρωτοκόλλου βάσει του φύλου των επισκεπτών. Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τη φιλοξενία και την εμπειρία της Τουρκίας, η οποία έχει μια βαθιά ριζωμένη παράδοση διπλωματίας, στη φιλοξενία αντιπροσωπειών.

Η Τουρκία είναι ευτυχής που την Προεδρία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε για πρώτη φορά μια γυναίκα και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση των γυναικών και στα ίσα δικαιώματα. Ο Πρόεδρος μας έχει στενή και φιλική σχέση με την κυρία Ursula von der Leyen με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Είναι λυπηρό το ότι αυτό το γεγονός, το οποίο προήλθε από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες της ΕΕ και του οποίου κάθε λεπτομέρεια είναι γνωστή στους αξιωματούχους της ΕΕ, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως υλικό για πολιτικές συζητήσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και συνδέεται ιδιαίτερα με τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία εδώ είναι ότι οι ηγέτες των δύο σημαντικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ επισκέφθηκαν μαζί την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, το περιεχόμενο καθώς και τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης. Ελπίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα επιτύχουν συναίνεση μεταξύ τους και θα αποφύγουν παρόμοια συμβάντα αλλού.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Αριάνα Φερεντίνου
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για sofagate: Ένιωσα πληγωμένη, ένιωσα μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: