Ο Θάνος Ντόκος κατηγορείται ότι το 2010 διέρρευσε έκθεση στην Τουρκία: Είναι δημόσιο κείμενο απαντά το ΕΛΙΑΜΕΠ

File Photo Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος σε παλαιότερη φωτογραφία του ΑΠΕ-ΜΠΕ/http://www.delphiforum.gr μέσω ΚΥΠΕ




Την αντίδραση του ΕΛΙΑΜΕΠ προκάλεσε ανάρτηση ιστοσελίδας περί «διαρροής εμπιστευτικής έκθεσης» προς την τουρκική πρεσβεία των Βρυξελλών, τον Μάιο 2010, μέσω του προσωπικού mail του τότε επικεφαλής και σημερινού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου .

Η  έκθεση με τίτλο «Το δόγμα του Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική» γράφτηκε από τον Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας & στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννη Γρηγοριάδη και αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε σχέση με το γνωστό «δόγμα Νταβούτογλου» περί στρατηγικού βάθους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το mail κατέληξε από την τουρκική πρεσβεία και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στον ίδιο τον Ερντογάν μέσω του γαμπρού του και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, η κοινοποίηση της έκθεσης έγινε πριν δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ..

Το θέμα προέκυψε μετά από ανάρτηση (εδώ) των σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην γνωστή για τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδα Wikileaks, όπου αναφέρεται το όνομα του κ. Ντόκου.

ΕΛΙΑΜΕΠ: Επρόκειτο για κείμενο κοινής λήψης – Καμία συνομωσία

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα το  ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) με ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.

Η εν λόγω “απόρρητη έκθεση” στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010.

Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει.

Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: