Ο Ερντογάν έμεινε με το τηλέφωνο στο χέρι: Ο Μπάιντεν τον αγνοεί, έρχεται και η απόφαση για την Αρμενική Γενοκτονία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία,. Τζιλ στους κήπους του Λευκού Οίκου. EPA, Oliver Contreras, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Πέρασαν 90 ημέρες από την ημέρα της ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Και ακόμα ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, περιμένει το τηλεφώνημα του.

Ομολογώ, ότι έχουν διαψευστεί όλες οι προβλέψεις. Διότι μερικοί πίστευαν ότι μετά τις φιέστες του Λευκού Οίκου για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Μπάιντεν θα τηλεφωνούσε στον Ερντογάν, καθώς θα του έστελνε και το ηχηρό μήνυμα ότι πλέον προηγείται η Ελλάδα.

  • Σε μερικές μέρες, στις 24 Απριλίου, ο Λευκός Οίκος θα δημοσιοποιήσει τη θέση του προέδρου Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Όποιος λέει ότι γνωρίζει την προεδρική απόφαση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Όμως, ο καθένας δικαιούται να κάνει πρόβλεψη, άλλοι στη βάση των προεκλογικών υποσχέσεων του Αμερικανού προέδρου, άλλοι διά του …υπολογισμού.

Το τελευταίο ολίγο διάστημα λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από την πλευρά της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που ηγήθηκαν της μαζικής προσπάθειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι αισιόδοξοι.

Άλλωστε, συνομιλούν με το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς είχαν λάβει και οι ίδιοι την υπόσχεση από τον κ. Μπάιντεν, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία, ότι έφτασε η ώρα η Αμερική να αναγνωρίσει το τρομακτικό έγκλημα εναντίον των Αρμενίων και να ονομάσει δημόσια τον εγκληματία, που είναι η Τουρκία.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο, ο κ. Μπάιντεν δεν υλοποιήσει την υπόσχεσή του προς τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής, θα σκορπίσει απογοήτευση σε όλους τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλο τον κόσμο. Θα είναι ένας ακόμα αναξιόπιστος Πρόεδρος.

Πιστεύω ότι ο ίδιος είναι ένας σοβαρός και ευαίσθητος άνθρωπος, είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ζυγίσει καλά τα πράγματα. Και θα πράξει το ορθό και το εθνικά πρέπον. Διότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εάν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, θα ικανοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά την ίδια στιγμή θα καταφέρει «θανατηφόρο» κτύπημα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει την αντίδραση του Ερντογάν.

  • Θα είναι αυτή που αναμένει ο καθένας. Ο Τούρκος πρόεδρος θα διακόψει κάθε σχέση με την Αμερική, θα ανακαλέσει τον πρέσβη του από την Ουάσιγκτον, και ως κίνηση ύψιστου συμβολισμού θα κλείσει τη βάση του Ινσιρλίκ. Αυτά αναμένει η αμερικανική γραφειοκρατία, η οποία έχει μία τάση ακόμη να δείχνει «φιλοτουρκική» στάση.

Υπό την έννοια ότι οι γραφειοκράτες ελπίζουν στο «θαύμα», να βάλει δηλαδή μυαλό ο Ερντογάν και να απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα συμβεί, αν και ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης θα μπορούσε να επιλέξει το Κίεβο και όχι τη Μόσχα, στη πιθανή και επερχόμενη (;) σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι η Μόσχα του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι η φτωχή Αρμενία, που υπέστη οικτρή ήττα από τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν. Όπως και να το κάνουμε, η Ρωσία είναι μεγαλύτερη δύναμη από την Τουρκία, πόσο μάλλον την Ουκρανία.

Η 24η Απριλίου 2021 είναι η μέρα κατά την οποία θα μπορούσε να νικήσει το καλό εναντίον του κακού. Η μέρα, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει την Αμερική να αλλάξει εντελώς την πολιτική της σε ότι αφορά την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Το έχουμε τονίσει πολλές φορές. Η Ουάσιγκτον είναι τυχερή. Διότι όλες οι χώρες, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων -εκτός της Τουρκίας, φυσικά- διάκεινται θετικά προς την αμερικανική υπερδύναμη και θα καλύψουν όλα τα κενά, τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν από μία σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η θέση του Ερντογάν είναι στη φυλακή: Απαιτεί το μισό Αιγαίο, σχεδιάζει την απόλυτη “ανατροπή” στο Κυπριακό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: