Η Τουρκία δεν δέχεται συμμετοχή της Ε.Ε. στην Πενταμερή: “Πόλεμος” για τα πρακτικά του Κραν Μοντανά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο. ΓΤΠ, ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Έχουμε κρατήσει τα δικά μας πρακτικά και γνωρίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά στα Ηνωμένα Έθνη από τα οποία και έχουμε την πληροφόρηση, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ερωτηθείς για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, για τα πρακτικά της τουρκικής πλευράς, είπε ότι «εμείς έχουμε κρατήσει τα δικά μας πρακτικά και γνωρίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά στα ΗΕ από τα οποία και έχουμε την πληροφόρηση».

Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο έχουμε πάρει τα πρακτικά ή απλώς πληροφόρηση για αυτά. «Εκείνο που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι έχουμε δικά μας πρακτικά που αποδεικνύουν τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως γνωρίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά της στα ΗΕ», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της εκπροσώπησης της ΕΕ στη Γενεύη, ο κ. Κούσιος είπε ότι «όπως γνωρίζετε υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την παρουσία της ΕΕ. Εμείς θα επιθυμούσαμε να ήταν παρών ο εκπρόσωπος της ΕΕ, είναι κάτι το οποίο μέχρι και χθες έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών στη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Είναι κάτι για το οποίο διερωτόμαστε, το γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται όταν μάλιστα θέλει να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή πορεία, όταν θέλει να συζητηθεί η θετική ατζέντα τον Ιούνιο, κάτι που ο Υπουργός Εξωτερικών ήγειρε στους ομολόγους του και είχε τονίσει ότι εάν η Τουρκία δεν θα θέλει την παρουσία της Ε.Ε., ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Κύπρος είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τότε πώς είναι δυνατόν να μιλά για ευρωπαϊκή πορεία και για θετική ατζέντα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα στη συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις και πρόβλημα. Το πρόβλημα υπήρξε για τη συγκεκριμένη άτυπη πενταμερή στη Γενεύη».

Το Προεδρικό Μέγαρο εγκαλεί το ΑΚΕΛ που συνεχίζει να έχει προβληματικές θέσεις στο Κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: