Οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί είναι ευπρόσδεκτοι πλέον στην Ελλάδα: Από τις 15 Μαϊου…

Το Μπούρτζι κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, Ναύπλιο , Κυριακή 18 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάκη Μπαλή στην DW με τίτλο: «Ελλάδα: Οι τουρίστες θα είναι σύντομα και πάλι ευπρόσδεκτοι» και υπότιτλο: «Από τις 15 Μαΐου, οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Στην μάχη κατά του κορωνοϊού η κυβέρνηση στην Αθήνα βασίζεται και στον καλό καιρό» αναφέρει, μεταξύ άλλων πως,μετά από έξι μήνες Lockdown, έφτασε η ώρα: Η Ελλάδα θα ανοίξει με ένα σχέδιο τριών σταδίων, το οποίο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική ομιλία του στις 21 Απριλίου.

Η γαστρονομία σε εξωτερικούς χώρους θα ανοίξει στις 3 Μαΐου, τα σχολεία στις 10 Μαΐου. Και από τις 15 Μαΐου οι ταξιδιώτες που θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού ή θα διαθέτουν αρνητικό τεστ θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι ανά πάσα στιγμή χωρίς την υποχρέωση καραντίνας.

Λίγο πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μητσοτάκη, η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε τους τρέχοντες, αναμφίβολα ανησυχητικούς αριθμούς COVID-19: 3.015 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, 831 διασωληνωμένοι ασθενείς, 86 νέοι θάνατοι. Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία, 9.713 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό.

Όταν η κυβέρνηση στην Αθήνα αποφάσισε το Lockdown στις αρχές Νοεμβρίου –έξοδος μόνο για συγκεκριμένους λόγους και με άδεια μέσω SMS, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, σχολικά μαθήματα μέσω Διαδικτύου και πολλά άλλα- ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά ήταν κάτω από 2.500 και αυτός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν μόλις ο μισός.

Είναι επομένως προφανές το ερώτημα γιατί η χώρα ανοίγει ειδικά τώρα. Αλλά κανείς δεν έχει διάθεση το θέσει -ούτε καν η αντιπολίτευση, η οποία κατά τα λοιπά κατηγορεί την κυβέρνηση διαρκώς για απόλυτη αποτυχία στην μάχη καταπολέμησης της πανδημίας.

Ο λόγος: Μετά από έξι μήνες Lockdown η υπομονή των ανθρώπων έχει εξαντληθεί και ο φόβος της επιβίωσης εκείνων που δεν εργάζονται εδώ και μήνες σε πολλούς σημαντικούς τομείς είναι τεράστιος. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι εξωτερικοί χώροι καφέ, μπαρ και εστιατορίων θα ανοίξουν και πάλι. Και ο Τουρισμός, η πιο σημαντική πηγή εισοδήματος της χώρας, μπορεί να ξεκινήσει και πάλι.

Όλα αυτά με την βοήθεια τριών βασικών συμμάχων: Των εμβολιασμών, των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και του καλού καιρού, όπως είπε ο Μητσοτάκης στην τηλεόραση την Τετάρτη το βράδυ.Οι πιθανοί τουρίστες με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να βιαστούν τώρα: Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τον Μάιο θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν μερικά αξιοθέατα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Η Ακρόπολη της Αθήνας, για παράδειγμα, είχε συνήθως περισσότερους από 15.000 επισκέπτες την ημέρα αυτήν την περίοδο του έτους. Τώρα είναι σχεδόν παραδεισένια άδεια με λιγότερους από 1.000 επισκέπτες την ημέρα. Κανένας -με εξαίρεση μερικούς αρχηγούς κρατών, για τις επισκέψεις των οποίων ο ιερός βράχος μένει κατά καιρούς κλειστός για το κοινό- δεν έχει δει ποτέ την Ακρόπολη έτσι, από τότε που ξεκίνησε ο μαζικός τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τους Δελφούς την Κνωσό, την Ολυμπία και την Επίδαυρο.

Λιγότερο παραδεισένιο ήταν το πείραμα που έκανε ο τουριστικός κλάδος της Ελλάδας σε 188 Ολλανδούς τουρίστες στη Ρόδο: Από τις 14 έως τις 18 Απριλίου παρέμειναν κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο, με επαφές μεταξύ τους αλλά χωρίς πρόσβαση σε άλλους ανθρώπους στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την αναχώρηση τους κατέστη σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να ελεγχθεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό διευκόλυνε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει τα νησιά για τους επισκέπτες.Τον δεύτερο κύριο ρόλο για το άνοιγμα έπαιξε η απόφαση εμβολιασμού όλων των κατοίκων των πολυάριθμων μικρότερων νησιών της Ελλάδας.

Η ιεράρχηση των εμβολιασμών δεν τηρήθηκε για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους. Όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το νησί τους να μπορεί να προβληθεί στους τουρίστες ως «νησί χωρίς COVID».

Από τις 15 Μαΐου οι λάτρεις της Ελλάδας θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οπουδήποτε στη χώρα. Μόνο την διάσημη νυχτερινή ζωή της Ελλάδας δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν πραγματικά. Αν και η έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταφέρθηκε από τις 21:00 στις 23:00, δεν έχει ακόμη καταργηθεί.

Παραμένει επίσης ασαφές το από πότε θα μπορεί κανείς να απολαύσει και πάλι τον Πολιτισμό στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οδικός χάρτης για το άνοιγμα θεάτρων, αιθουσών συναυλιών ή θερινών κινηματογράφων.

Προς το παρόν, η ζωντανή μουσική στις ταβέρνες θα απαγορεύεται -αν και οι Έλληνες καλλιτέχνες περιμένουν απεγνωσμένα πηγές εισοδήματος. Μέχρι στιγμής οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν οικτρά, όπως και εκείνες των συμπατριωτών τους που ήθελαν να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα στο χωριό τους.

Αυτό πέφτει στις 2 Μαΐου φέτος -και στις ελληνικές πόλεις πολλοί ήλπιζαν να μπορέσουν επιτέλους να ταξιδέψουν στην ύπαιθρο μετά την απαγόρευση των ταξιδιών τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τα ταξίδια λόγω του φόβου για νέα αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό. Το άνοιγμα του Τουρισμού δεν πρέπει να τεθεί σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο: Ο κλάδος παράγει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία προσέφερε μια μικρή παρηγοριά για την ακύρωση των σχεδίων για το Πάσχα: Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε με απροσδόκητη ευελιξία να μεταφέρει από τα μεσάνυχτα στις 21:00 την λειτουργία της Ανάστασης, η οποία θα λάβει χώρα στις αυλές των εκκλησιών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πιστοί θα μπορέσουν να λάβουν το άγιο φως του Πάσχα και να τσουγκρίσουν μαζί τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά -ακόμα και χωρίς τα συνηθισμένα φιλιά στο μάγουλο με γνωστούς και ξένους, τα οποία η απαίτηση χρήσης μάσκας και οι κανόνες τήρησης των αποστάσεων δεν επιτρέπουν προς το παρόν.

ΠΗΓΗ: DW (γερμανική έκδοση), Κάκη Μπαλή

Ο Μπάιντεν προχωρεί σε αποσαφήνιση της Ιστορίας: “Ψυχρός Πόλεμος” ΗΠΑ και Τουρκίας ενόψει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: