Ο Μπάιντεν προχωρεί σε αποσαφήνιση της Ιστορίας: “Ψυχρός Πόλεμος” ΗΠΑ και Τουρκίας ενόψει…

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Sarah Silbiger, POOL




Φαίνεται ότι θα υπάρξει εποχή ψυχρότητας στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας –και αυτό μετά από μια κίνηση αποσαφήνισης της Ιστορίας που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, γράφει η γερμανική εφημερίδα BILD.

Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Κίνδυνος ψύχρανσης των σχέσεων με την Τουρκία – Ο Biden σχεδιάζει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει επίσημα το επόμενο Σάββατο την σφαγή που υπέστησαν μεταξύ 1915 και 1923 οι χριστιανοί Αρμένιοι (με έως και 1,5 εκ. θύματα) από τους μουσουλμάνους Τούρκους. Ο Biden θέλει να το κάνει αυτό ως μέρος μιας ομιλίας που θα δώσει στις 24 Απριλίου -την ημέρα Μνήμης του λουτρού αίματος. Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal.

Εάν αυτό συμβεί, ο Biden θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζει επισήμως ως Γενοκτονία τα γεγονότα που ξεκίνησαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρώην επικεφαλής του κ. Biden στον Λευκό Οίκο, Μπάρακ Ομπάμα είχε ανακοινώσει αυτό το βήμα κατά την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία το 2008. Αλλά δεν τήρησε ποτέ την υπόσχεσή του. Αντ’ αυτού, έκανε λόγο για την πρώτη «πράξη φρίκης του 20ου αιώνα».

Πριν από αυτόν, ο George W. Bush είχε προειδοποιήσει ρητά το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην προβεί σε ψήφισμα που θα χαρακτήριζε ως Γενοκτονία την φρικτή δολοφονία, εκδίωξη και λιμοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακολούθησε το παράδειγμα των δύο προηγούμενων Προέδρων.

Ο Bush δεν θέλησε να προκαλέσει την Άγκυρα, προκειμένου να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο Βόρειο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, ο Obama έδωσε προτεραιότητα στη συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με την Συρία. Και ο Donald Trump ήθελε να αναλάβει μαζί με την Άγκυρα δράση κατά των στρατιωτικών ομάδων στην περιοχή και μάλιστα δήλωσε «οπαδός του Erdogan».

Τώρα τον λόγο έχει ο Joe Biden, ο οποίος είχε δηλώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία εναντίον του Trump: «Θα αναγνωρίσω την Γενοκτονία των Αρμενίων και θα καταστήσω τα παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου, προκειμένου μια τέτοια τραγωδία να μην ξανασυμβεί ποτέ».

Εάν ο πολιτικός των Δημοκρατικών πάει ενάντια στις πολιτικές των προκατόχων του, αυτό αναμένεται να καθορίσει τη σχέση του με τον Erdogan. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Mevlut Cavusoglu δήλωσε την Τρίτη στον τουρκικό τ/σ Haberturk ότι μια τέτοια δήλωση μόνο να βλάψει τις σχέσεις θα μπορούσε.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο κατά τα τελευταία χρόνια. Λόγοι: Η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, καθώς και η πολιτική του Erdogan σε σχέση με την Συρία και το Ιράν, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Αμερικανών.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Bundestag αναγνώρισε την σφαγή στις 2 Ιουνίου 2016 κατόπιν πρότασης των Χριστιανοδημοκρατών, του SPD και των Πρασίνων. Η αναγνώριση από πλευράς Γερμανίας είναι ένα σημαντικό σημάδι. Διότι η Γερμανική Αυτοκρατορία ήταν σύμμαχος των Οθωμανών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι γνώριζε για την σφαγή.

Ο τότε επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης Binali Yildirim προειδοποίησε ότι αν εγκρινόταν το ψήφισμα, οι σχέσεις της χώρας του με την Γερμανία θα υφίσταντο ζημία. Και ο Πρόεδρος Erdogan το κατέστησε σαφές σε τηλεφωνική συνομιλία του με την Καγκελάριο Merkel: Το ψήφισμα θα έβλαπτε τις «διπλωματικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Μετά την αναγνώριση ακολούθησαν αμέσως πράξεις! Ο Erdogan απέσυρε τον πρέσβη του στο Βερολίνο και κάλεσε τον εκπρόσωπο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί. Αλλά αυτό δεν εξέπληξε κανέναν. Και οι Πρέσβεις του Erdogan στην Αυστρία, την Βραζιλία και το Λουξεμβούργο ανακλήθηκαν προσωρινά στην Τουρκία μετά το ψήφισμα σε αυτές τις χώρες. Επρόκειτο περί καθαρά συμβολικής κίνησης.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας βελτιώθηκαν και πάλι αργότερα και δεν υπέστησαν μόνιμη ζημιά λόγω της έγκρισης των ψηφισμάτων.

ΠΗΓΗ: Γερμανική εφημερίδα BILD

Το διπλό παιγνίδι του Ερντογάν: Η Μαύρη Θάλασσα, μια «στρατηγική κλειδαριά» που ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: