Η Γενοκτονία των Αρμενίων οδηγεί σε “σπάσιμο” των σχέσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας: Η ώρα της μεγάλης απόφασης…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εμβολιαστικό κέντρο στο Theological Seminary, στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. EPA, OLIVER CONTRERAS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι πολλές οι εικασίες για την τελική απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Διότι υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως στο τέλος θα δειλιάσει ο Αμερικανός ηγέτης στο όνομα της δήθεν «στρατηγικής σημασίας» της κατοχικής δύναμης. Που είναι ανύπαρκτη…

Την ίδια στιγμή, πάντως, διεξάγεται μία εκστρατεία σε πολλά επίπεδα που φέρνουν σε δύσκολη θέση το σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Είναι γενική η απαίτηση για να τηρήσει ο κ. Μπάιντεν την υπόσχεση που έδωσε. Καθηγητές, όπως ο Roger Smith και σημαντικές εφημερίδες όπως η Los Angeles Times, τον κάλεσαν να κάνει το ορθό: Να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία και να βαδίσει στο δρόμο που έδειξαν τα μέλη του Κογκρέσου.

  • Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αναγνώρισαν τη Γενοκτονία κάνοντας το καθήκον τους. Ηγήθηκε της προσπάθειας ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δεν απογοητεύθηκε από τις προηγούμενες αποτυχίες. Και επανήλθε και βγήκε νικητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, από τη θέση της γερουσιαστού, αναγνώρισε τη γενοκτονία, ακολουθώντας στα βήματα του κ. Μενέντεζ. Επίσης, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα της αλήθειας και της καταδίκης της Τουρκίας.

Τώρα, η μπάλα είναι στο γήπεδο του σημερινού ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επιθυμεί να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και των θρησκευτικών ελευθεριών. Λόγω αυτού, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Οι υποστηρικτές της Τουρκίας, που έμειναν ευτυχώς λίγοι και οι οποίοι εκμεταλλεύονται έναντι αμοιβής την ανάγκη της κατοχικής δύναμης να δείχνει πως διαθέτει φίλους, υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση των μαζικών ελευθεριών των Αρμενίων θα τινάξει στον αέρα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Σάμπως και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον δεν είναι ανύπαρκτες αυτή τη στιγμή…

Πάντως συμβαίνουν περίεργα πράγματα που είναι δύσκολο να αναλυθούν με ακρίβεια:

Γιατί δεν ορίζεται το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν; Ισχύει πραγματικά ότι ο βασικός λόγος είναι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στους Αρμένιους; Σημειώνω ότι το τηλεφώνημα υποτίθεται ότι θα γινόταν την εβδομάδα που πέρασε. Όμως πέρασε και αυτή και ο Ερντογάν περιμένει στο …ακουστικό του!

Για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά, τα προβλήματα είναι πολλά. Και ουδείς μπορεί να καταθέσει με σιγουριά ποιο είναι το μεγαλύτερο. Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι το ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν η πηγή του κακού των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

  • Το πακέτο είναι μεγάλο και το πιάτο είναι γεμάτο. Και βεβαίως δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα με μία συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Λόγω του χαρακτήρα των δύο ηγετών, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αν και όταν μιλήσουν, τα προβλήματα θα διογκωθούν.

Όμως, ο λόγος που επανερχόμαστε στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί «πυρηνική βόμβα» για τις σχέσεις των δύο συμμάχων, που δεν είναι πια ούτε σύμμαχοι, ούτε φίλοι. Η ευθύνη του Ερντογάν είναι τεράστια. Οι Αμερικάνοι από την πλευρά τους, ακόμα και σήμερα -όταν ο Τούρκος πρόεδρος είναι ήδη αλλού εξυπηρετώντας τον Ταγίπ Ερντογάν- προσπαθούν να διασώσουν τις σχέσεις. Ναι, παραμένουν αφελείς.

Την εποχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν κρατούσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, Τώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ένα τηλεφώνημα. Και η κόντρα των δύο προέδρων γίνεται ακόμα πιο προβληματική, αν σκεφθεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αυταρχικό ηγέτη, τον Ερντογάν, που καταπατεί τα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκίας και προσβάλλει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, και με ένα πρόεδρο, τον Τζο Μπάιντεν, που θεωρεί τον εαυτό του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Πως οι δύο αυτοί άνθρωποι και πολιτικοί θα βρουν έστω και ένα σημείο επαφής όταν ο ένας σιχαίνεται τον άλλο. Κυριολεκτικά.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι εάν ο κ. Μπάιντεν προχωρήσει με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας τότε θα πρέπει να ετοιμαστεί για τη θύελλα που θα προκαλέσει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Εκτός εάν η επόμενη ημέρα έχει σχεδιαστεί και θα την πληροφορηθούμε την 24η Απριλίου, όταν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποιήσει την θέση του κ. Μπάιντεν… Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι όλο και περισσότερο οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις στρατηγικές σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε τούτη τη φάση το πιο πιθανό σενάριο είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας και η υλοποίηση της υπόσχεσης του κ. Μπάιντεν στους Αρμένιους. Εάν δεν το πράξει ή αν νερώσει την απόφασή του, θα είναι άξιος της τύχης του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Χωρίς να κουνήσει καν το μικρό του δακτυλάκι ο Μπάιντεν: Ο Ερντογάν ενώπιον της απόλυτης “τρικυμίας”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: