Οι ευρωβουλευτές καλά τα λένε για την κατοχική Τουρκία… Αλλά ρώτησαν την Ούρσουλα και τον Σαρλ;

File photo: H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την διάρκεια δηλώσεων στις Βρυξέλλες. EPA, JOHN THYS, POOL




Όλες οι πτυχές της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να εισαγάγουν το ζήτημα της δημοκρατίας ως προϋπόθεση, δήλωσε στο Euractiv (κείμενο Alexandra Brzozowski) ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Nacho Sanchez Amor, ο οποίος ηγήθηκε στις σχετικές κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Το Συμβούλιο υποχρεούται από τις Συνθήκες να υπερασπίζεται τις αξίες μας, δεν είναι μόνο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ), αλλά κάθε ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. Και στις σχέσεις με την Τουρκία, το Συμβούλιο πρέπει να εισαγάγει αυτές τις πτυχές σε κάθε έγγραφο»

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου συζητούν σήμερα (26/4) τις σχέσεις με την Τουρκία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου αυτή την εβδομάδας και μετά την αναγνώριση-ορόσημο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Biden.

Στην έκθεση που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ (AFET), οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν φτάσει σε «ιστορικό χαμηλό σημείο» και η υποψηφιότητα της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να ανασταλεί επισήμως εάν η Άγκυρα συνεχίσει την «αυταρχική της πορεία».

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσει στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και η αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, επηρέασαν αρνητικά τη διαδικασία ένταξης.

Αυτή η έκθεση ασκεί πιθανώς την πιο σκληρή  κριτική για την κατάσταση στην Τουρκία. Αντανακλά όλα όσα συνέβησαν δυστυχώς στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Nacho Sanchez Amor (S&D).

Πρόσθεσε ότι το ΕΚ είναι «πολύ απογοητευμένο», καθώς τους τελευταίους μήνες το Συμβούλιο προσέφερε θετική ατζέντα στην Τουρκία χωρίς καμία αναφορά σε εσωτερικά ζητήματα και το κράτος δικαίου. «Μετά από μερικούς μήνες τελικά, είδαμε με ικανοποίηση ότι στη συνέντευξη τύπου η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen έθεσε με σαφήνεια το ζήτημα», είπε.

«Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εισαγάγουν το ζήτημα των δημοκρατικών προϋποθέσεων. Αν ανοίξει η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση εμείς ως Κοινοβούλιο, ζητάμε να υπάρχει η προϋπόθεση της δημοκρατίας, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Amor, η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία αισθάνθηκε εντελώς εγκαταλειμμένη από την ΕΕ όταν το Συμβούλιο προσέφερε θετική ατζέντα στην Τουρκία χωρίς να αναφέρει την καταστολή των φιλοευρωπαϊκών και φιλοδημοκρατικών ομάδων. Υπήρχε ένα αίσθημα απελπισίας επειδή θεωρούν μοναδική ελπίδα αντίστασης σε αυτήν την ατμόσφαιρα της δημόσιας ζωής στην Τουρκία είναι η πίεση της ΕΕ, σημείωσε.

Σχολίασε στον Τούρκο συνομιλητή του ότι οι λόγοι για τους οποίους η Volkswagen αποφάσισε να μην επενδύσει τεράστιο ποσό στην Τουρκία οφείλονται στο κράτος δικαίου».

Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν πρόσφατα πολυαναμενόμενες διερευνητικές συνομιλίες. Ωστόσο, διαφωνούν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, καθώς η Ελλάδα συζητά μόνο τα εκκρεμή ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, ενώ η Τουρκία θέλει να θέσει τα πάντα στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Σε σχετική ερώτηση του Euractiv Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι από γεωγραφική, νομική και ιστορική άποψη, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο είναι αλληλένδετες.

«Γι ‘αυτό δεν μπορούμε να απομονώσουμε ένα ζήτημα από τα υπόλοιπα. Επομένως, πιστεύουμε ότι πρέπει να τα προσεγγίσουμε ολιστικά και να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στις συνομιλίες λαμβάνοντας υπόψη πώς αλληλεπιδρούν τα ζητήματα μεταξύ τους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν φαίνεται χαρούμενη που η ΕΕ εμπλέκεται στα διμερή της ζητήματα με την Ελλάδα. «Αν και η Ελλάδα συνεχίζει να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ΕΕ ως μοχλό πίεσης, πιστεύουμε ότι οι διαφορές μας θα μπορούσαν να διευθετηθούν μόνο με τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διμερούς διαλόγου. Τελικά η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει τα διμερή μας ζητήματα, μόνο μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση ως δύο γείτονες χρησιμοποιώντας ειλικρινά και αποτελεσματικά μηχανισμούς διαλόγου που υπάρχουν ήδη», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα επιμένει ότι πρέπει να συμμετάσχει η ΕΕ. «Είμαστε μέλος της ΕΕ και όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα αξιωματούχοι της ΕΕ, τα ελληνικά συμφέροντα είναι και τα συμφέροντα της ΕΕ», δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης στο EURACTIV.

Πολλοί σχολιάζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Biden στις προσεχείς υψηλόβαθμες συναντήσεις τον Ιούνιο. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να επικεντρώνεται και στην πτυχή του κράτους δικαίου, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Τουρκία.

Ωστόσο σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την Τουρκία να πλησιάσει τη Ρωσία, της οποίας οι σχέσεις με τη Δύση έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες Στις 14/6 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναμένονται συναντήσεις του Biden με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Recep Tayyip Erdoğan.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Alexandra Brzozowski – MEP: EU Council is ‘obliged’ to introduce democracy conditionality with Turkey

Εκτός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής: Οι πάντες τίμησαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με πρώτο τον Πρόεδρο Μπάιντεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: