H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, η πίεση στο σύστημα υγείας και οι αμφιβολίες που υπάρχουν στην ΕΕ για τα εμβόλια, η έγκριση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις και η αναδίπλωση ΔΗΚΟ στο θέμα, καθώς και η συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανεύρεση του πρώτου θύματος του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ανώμαλη αναδίπλωση ΔΗΚΟ» γράφει ότι υποχώρησε το ΔΗΚΟ μπροστά στη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση όπως το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις συζητηθεί από τη νέα Βουλή. Αλλού γράφει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εμβολιάστηκαν με Pfizer αυξάνοντας την αμφισβήτηση των άλλων εμβολίων και για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών σήμερα οι Υπουργοί θα εμβολιαστούν με AstraZeneca. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για Λιβύη, Κύπρο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ανέκρουσαν πρύμναν Νικόλας και ΔΗΚΟ» γράφει ότι μετά την αναδίπλωση του ΔΗΚΟ είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο έγκρισης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς ο ΔΗΣΥ επιμένει να εξεταστεί από την παρούσα Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου εύθραυστη και ευμετάβλητη, τονίζοντας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πως αν συνεχιστεί η αύξηση νοσούντων και νοσηλευόμενων δύσκολα θα υπάρξουν χαλαρώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η Αστυνομία δεν μπορεί να εξασφαλίζει διατάγματα για την αποκάλυψη δεδομένων πολιτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Από μια κλωστή οι νοσηλείες» γράφει ότι επειγόντως παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζητούν γιατροί και νοσηλευτές του δημοσίου, ενώ τη στιγμή που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αναμένει τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ρίξει στη μάχη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών και τους προσωπικούς γιατρούς με ειδικότητα την παθολογία. Αλλού γράφει ότι με το ενδεχόμενο μόνο πειθαρχικής αντί ποινικής δίωξης εμπλεκομένων αστυνομικών ανοικτό, συμπληρώθηκαν χθες δύο χρόνια από την ανεύρεση του πρώτου θύματος του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νόμος αλλάζει μετά την υπόθεση Γιολίτη και ανοίγει ο δρόμος για να οδηγούνται υποθέσεις στα δικαστήρια για αδικήματα διαδικτύου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις» γράφει ότι οι τράπεζες θα επιλέγουν σε ποιους θα δίνουν δάνεια και ποιους όχι ενώ υπάρχουν ρήτρες για εκποιήσεις εξπρές. Αλλού γράφει ότι μαυροφορούσες γυναίκες πορεύτηκαν χθες συμβολικά προς το Προεδρικό Μέγαρο και τη Γενική Εισαγγελία σε μια πομπή μνήμης και δημοσίου πένθους κρατώντας στα χέρια τους επτά βαλίτσες με τις φωτογραφίες των θυμάτων του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη». Σε άλλο θέμα γράφει χωρίς πασχαλινό επίδομα θα μείνουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι αφού αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οι αμφιβολίες για τα εμβόλια κλιμακώνονται στην ΕΕ» αναφέρεται στις αμφιβολίες που προκύπτουν στην Ευρώπη ύστερα από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για πιθανή σχέση του εμβολίου της Johnson&Johnson με θρομβώσεις. Αναφέρει ότι στην Κύπρο οι δόσεις που παραλήφθηκαν θα αποθηκευτούν εν αναμονή των συστάσεων του ΕΜΑ. Αλλού αναφέρει ότι συμπληρώθηκαν χθες δύο χρόνια από την ανεύρεση του πρώτου θύματος του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έκκληση οικογένειας ηλικιωμένης με κορωνοϊό, η οποία απεβίωσε μόνη σε νοσοκομείο, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βρεθεί τρόπος ώστε οι νοσηλευόμενοι να μπορούν να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: