«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι»: Ο άνθρωπος και η ιστορία μίας ηρωικής αποφώνησης

O Κώστας Σταυρόπουλος: ΑΠΕ – ΜΠΕ




Η δραματική εκφώνηση του Κώστα Σταυρόπουλου, λίγο προτού οι δυνάμεις του ναζισμού εισβάλουν στην Αθήνα -σαν σήμερα 27η Απριλίου του 1941-  δεν έγινε δυνατό να διασωθεί τότε, ελλείψει κατάλληλου φωνογραφικού εξοπλισμού.

Χρόνια αργότερα ωστόσο, το 1966, ο Γιώργος Κάρτερ, ιστορικός της ελληνικής τηλεόρασης, λογοτέχνης και κριτικός του θεάτρου, ετοιμάζοντας το ηχητικό ντοκιμαντέρ «ο Μεγάλος Πόλεμος», ζήτησε από τον Κώστα Σταυρόπουλο να ηχογραφήσει τα ανακοινωθέντα των τραγικών στιγμών της εισβολής, όπως τα είχε εκφωνήσει, ως προς το περιεχόμενό τους, τις ιστορικές εκείνες ημέρες.

Ετσι το «ριμέικ» εκείνο διέσωσε αυτό το σπουδαίο ραδιοφωνικό ντοκουμέντο, που ακόμη και σήμερα προκαλεί ανατριχίλα.

Οσον αφορά στον εκφωνητή της ιστορικής αποφώνησης, Κώστα Σταυρόπουλο, ένα από τα σωζόμενα κείμενα που φιλοτεχνούν την προσωπικότητά του είχε δημοσιευθεί προπολεμικά, τον Ιούλιο του 1940, στην εφημερίδα «Ασύρματος» και υπό την υπογραφή «Λ» που ανήκε στον Αλέκο Λιδωρίκη.

Εγραφε λοιπόν ο Λιδωρίκης:

«Μεταλλική και ολοκάθαρη η φωνή του- φωνή γνήσια ανδρική και υποβλητική– μας μεταδίδει επί το πλείστον τας πρακτορειακάς ειδήσεις του εξωτερικού, νέα εσωτερικά, τους λόγους του Αρχηγού της κυβερνήσεως, τους λόγους άλλων επισήμων.

Αρχοντικής οικογενείας, ο Σταυρόπουλος, εγγονός του Βασάνη, εγεννήθη εις την Αίγυπτον. Νέος ακόμη- 36 ετών- με εμφάνισιν σεμνήν, πρόσωπο συμπαθητικόν, έχει την ιστορίαν του. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του εργάστηκε εις την Αλεξάνδρειαν και εις τας επιχειρήσεις βάμβακος. Είναι ιατρός δι αλληλογραφίας!

 

Εσπούδασεν εις την Αίγυπτον, ερασιτεχνικώς και δια του συστήματος των γραπτών μαθημάτων, των επιστημών του Ιπποκράτους. Εδιάβασε πολύ και η εγκυκλοπαιδική του μόρφωσις είναι πραγματικά ευρυτάτη.

Μιλεί ωραία Γαλλικά και Αγγλικά και όσα “κείμενα” του δίδουν δεν έχουν μυστικά γι’ αυτόν. Η πρώτη ανάγνωσις των είναι οπωσδήποτε επιτυχής. Παίρνει τα ανακοινωθέντα, τους λόγους που του παραδίδουν και τους διαβάζει “πρίμα βίστα” στο ραδιόφωνον. Ζήτημα αντιλήψεως και ματιού! Μεταξύ 180 υποψηφίων εκφωνητών που εξητάσθησαν κατά τον σχετικόν διαγωνισμόν, είναι ο πρώτος εκλεγείς. Ζει εις τα Αθήνας από το 1933. Ελεύθερος-ο γάμος δεν τον έθιξε!-θέλγει με την φωνήν του, τους ακροατάς του ραδιοφώνου. Τον ξεύρει η Αθήνα καθώς και η επαρχία μας μόλις γυρίσουν το κουμπί: -Α! είναι ο Σταυρόπουλος…

Τίτλος τιμής ενδιαφέρων, εύσημον δια το επάγγελμά του, πράγματα που ευχαριστούν τον ευσυνείδητον εκφωνητήν, χωρίς να υπερηφανεύεται δι’ αυτά… Πιστεύει εις το καθήκον του και εργάζεται μετριόφρονα δι’ αυτό…».
Ο Κώστας Σταυρόπουλος πέθανε το 1974 στην Αθήνα.
H αποφώνησή του, που έμελλε να χαραχτεί βαθιά στην ιστορική μνήμη, ανέφερε τα εξής:

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι!

Ελληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!»

«Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός. Και θα μεταδίδει ψέμματα! Έλληνες, μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!».

  • Πληροφορίες έχουν αντληθεί από ρεπορτάζ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, του 2018

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Με το ένα πόδι στη φυλακή να βρει τους φίλους του ο Χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: