Δραματική αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: Και στη μέση πάλι ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Καθώς οι συγκρούσεις και οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός αυξάνονται στο Donbass, οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα ανησυχούν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κρατά το κλειδί της σύγκρουσης.

Είναι μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης, η οποία μπορεί να αναβιώσει, κατά την διακριτική ευχέρεια των πολιτικών ή διπλωματικών ιδιοτήτων της στιγμής.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει φίλους και με τους ηγέτες και των δύο χωρών. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει αν χρειαστεί να επιλέξει στρατόπεδο…

Κατά την εφημερίδα Le Monde, οι ασυνήθιστες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δεν θα αποτελούσαν πηγή ανησυχίας, όπως αναφέρθηκε από το ΝΑΤΟ, εάν η Μόσχα δεν είχε θεσπίσει στην περιοχή μια προσεκτικά διατηρημένη αστάθεια και εάν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών δεν ήταν «στο χαμηλότερο», όπως ισχυρίστηκε, ο ίδιος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ (Sergueï Lavrov).

Δεν είναι επίσης τυχαία η οργάνωση στρατιωτικών ελιγμών στην Κριμαία, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει μια νέα εκστρατεία στράτευσης.

Επισημαίνεται η εκ νέου προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba να δηλώνει, κατά την επίσκεψή του, πριν από ένα μήνα, στο Παρίσι, ότι οι ελπίδες του Κιέβου βρίσκονται πλέον στη γαλλική Προεδρία, η οποία συνεχίζει να βασίζεται στον διάλογο με τον Πρόεδρο Πούτιν, ωστόσο, όπως παρατηρεί η εεφημερίδα, αυτό έχει σταματήσει και οι εντάσεις λόγω της υπόθεσης του Alexei Navalny δεν συμβάλλουν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ είχαν την περασμένη Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, η οποία φαίνεται ότι δεν ήταν παραγωγική στο ζήτημα της Ουκρανίας, με το Ρώσο πρόεδρο να απορρίπτει την ευθύνη για τις στρατιωτικές συγκρούσεις στο Κίεβο.

Επομένως σήμερα, εξαρτάται από τον Vladimir Poutine, και μόνο από αυτόν, η απεμπλοκή του Ουκρανικού, με την διαφορά, ότι στο παιχνίδι υπεισέρχεται ένα νέο στοιχείο, αυτό της αλλαγής Προέδρου στις ΗΠΑ και την Ουάσινγκτον να αυξάνει τα σημάδια υποστήριξης την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, με συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργού Εξωτερικών Tony Blinken, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan  και του Επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin με τους Ουκρανούς ομολόγους τους.

Απομένει ο Πρόεδρος Joe Biden να καλέσει τον Ουκρανό συνάδελφό του, Volodymyr Zelensky, τον οποίο δεν έχει ακόμη κάνει, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Οβάλ Γραφείο. Αυτή η επαφή θα ήταν τώρα επίκαιρη, ειδικά αφού ο Zelensky άρχισε να καθαρίζει τους ουκρανούς ολιγάρχες πολύ κοντά στα ρωσικά συμφέροντα.

Το μήνυμα της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο στο υψηλότερο επίπεδο, σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητο στο Κρεμλίνο και θα ενίσχυε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες.

ΠΗΓΗ: Le Monde – Entre Russie et Ukraine, un inquiétant regain de tension

Όταν το περιοδικό Forbes αναλύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου: Κάτι σοβαρό γίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: