Αυτό έλειπε στην Ευρώπη: Ο Όρμπαν θέλει να συμμαχήσει με τον Σαλβίνι και άλλους σε μια ένωση ευρωσκεπτικιστών…

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν και ο Ιταλός εθνικιστής πολιτικός Ματέο Σλαβίνι στη Βουδαπέστη. Matteo Salvini attend a joint press conference after their trilateral meeting focused on creating a European-level alliance between Hungary’s ruling Fidesz, Italy’s Lega and Poland’s PiS party at the PM’s office in the Castle of Buda, in Budapest, Hungary, 01 April 2021. EPA, SZILARD KOSZTICSAK




Στο κατά πόσον η συνάντηση του Βίκτορ Όρμπαν με τον Mateusz Morawiecki και τον Matteo Salvini στην Βουδαπέστη μπορεί να θεωρηθεί ως το ξεκίνημα μιας μεγάλης συμμαχίας μεταξύ Ευρωπαίων λαϊκιστών, κάνει προσπάθεια να απαντήσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (κείμενο της Anne Rovan).

Επισημαίνει μάλιστα μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο γεγονός.

Κατά την άποψη της δημοσιογράφου, ο Orban θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο του παιχνιδιού, δημιουργώντας μια νέα πολιτική δύναμη που θα συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών, που δεν κατάφεραν ποτέ να σχηματίσουν μια ισχυρή ομάδα στο Στρασβούργο, το οποίο αν πετύχει θα αποτελέσει την δεύτερη πολιτική δύναμη πίσω από το ΕΛΚ, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Η επίτευξη μιας τέτοιας προσέγγισης θα ήταν προφανώς μια εκδίκηση για «τρομερό παιδί», που επέλεξε τελικά να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή δεξιά προτού αποκλειστεί.

Πρέπει όμως να καταφέρει να πείσει τα κόμματα  “Droit et Justice”, τη Lega και μερικά άλλα κόμματα,  να ξεκινήσουν μια τέτοια περιπέτεια μαζί, ως προς το  οποίο, κατά την άποψη πολλών παρατηρητών, τα εμπόδια είναι πολλά, με κυριότερο τη Ρωσία, που αποτελεί για τη Βαρσοβία μια κόκκινη γραμμή, πολύ δύσκολη να ξεπερασθεί, ακόμη και ανυπέρβλητη.

Ωστόσο, εάν οι ελιγμοί του Orban πετύχουν, θα προκαλέσουν μια σημαντική αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου, από το οποίο το RN ενδέχεται να πληγεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κίνηση βασίζεται, πάνω απ ‘όλα, στα χέρια του ισχυρού της Βαρσοβίας, Jaroslaw Kaczynski.

«Δεν είναι εύκολο να πείσεις.  Θυμηθείτε, ότι τον Δεκέμβριο ο Orban πήγε στην Πολωνία για να τον παροτρύνει να άρει το βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Στο τέλος, αυτό θα παιχτεί μεταξύ Orban και Kaczynski στη Βαρσοβία, επειδή ο Kaczynski δεν του αρέσει να ταξιδεύει», εκτιμά ο Milan Nic, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Μάιο στη Βαρσοβία.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan – Viktor Orban veut rallier Salvini et Morawiecki dans une union des eurosceptiques]

Το θέμα προβάλλει και η εφημερίδα Les Echos, σε άρθρο της με τίτλο: «Η Ουγγρική φιλελεύθερη αναζητά οικογένεια υιοθεσίας», στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβάλλονται απόψεις της Anaïs Voy-Gillis, ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο της Haute-Alsace και συγγραφέας του «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη δοκιμασία των εθνικισμών» (L’Union européenne à l’épreuve des nationalismes) (Eκδόσεις du Rocher).

Λέει ότι «αυτή η συνάντηση ήταν ένας κύκλος παρατήρησης» ενόψει μιας «ανασύνθεσης της ευρωπαϊκής δεξιάς».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η αναθεώρηση θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. «Το Fidesz θα μπορούσε να ενταχθεί στο PiS στους Συντηρητικούς και  ρεφορμιστές».

Άλλωστε, όπως παρατηρεί, «Ουγγαρία και Πολωνία ήδη σχηματίζουν τακτικά ένα ενιαίο μέτωπο για τη μετανάστευση, ή πιο πρόσφατα σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, θα ήταν λογικό να τα δούμε στην ίδια ομάδα. Θα μπορούσε επίσης ο Orbán να δημιουργήσει γύρω του μια νέα ομάδα, με σχηματισμούς από τις τρεις δεξιές ομάδες, που υπάρχουν σήμερα στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ».

Κατά την άποψη της, «αυτές είναι οι δύο πιο αξιόπιστες υποθέσεις», χωρίς να παραλείπει την επισήμανση, ότι «ο Orbán δεν θεωρεί τον εαυτό του ως έναν ακραίο δεξιό άνθρωπο, αλλά ως κληρονόμο της χριστιανικής δημοκρατίας»

Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, στο δρόμο προς μια συμμαχία υπάρχουν πέραν των άλλων  και οι διαφορές στη στάση υιοθέτησης έναντι της Ρωσίας, με το Matteo Salvini ανοιχτά υποστηρικτή του Vladimir Poutine και τους κυβερνώντες πολωνούς εθνικιστές πολύ δύσπιστους έναντι της Μόσχας, λόγος που οι αρχικές συζητήσεις μεταξύ του PiS και της ιταλικής Lega δεν προχώρησαν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Η Η δημοσιογράφος δεν παραλείπει να επισημάνει το ό,τι αυτή τη φορά ο Orbán φρόντισε να τονίσει, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ότι η χώρα του, όπως η Πολωνία και η Ιταλία, είχαν μία σαφή Ατλαντική θέση.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Droite illibérale hongroise cherche famille d’adoption

Όταν το περιοδικό του Forbes αναλύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου: Κάτι σοβαρό γίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: