Βραβευμένες ταινίες από Σερβία και Ρουμανία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [εικόνες]

Η αφίσα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ντοκιμαντέρ που απέσπασαν διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της ευρύτερης γειτονιάς μας προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Από την Πέμπτη 1/4 έως την Κυριακή 4/4, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs (Σερβία) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra (Ρουμανία), με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Media, παρουσιάζουν έξι ντοκιμαντέρ, τα οποία αγαπήθηκαν και βραβεύτηκαν στα δυο γειτονικά μας φεστιβάλ.

Στην ταινία «4 χρόνια σε 10 λεπτά»/ 4 Years in 10 Minutes, του Μλάντεν Κοβάσεβιτς, (Σερβία, 2018, 63’) συνυφαίνονται απόκοσμα τοπία και μυστηριώδεις διαδρομές του νου μέσα από πλάνα γυρισμένα από τον πρώτο Σέρβο που αναρριχήθηκε στην κορυφή του Έβερεστ με αινιγματικά αποσπάσματα από το ημερολόγιό του. Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ Beldocs το 2018.

 

Στο «Κέντρο»/Centar, του Ιβάν Μάρκοβιτς, (Σερβία – Γερμανία, 2018, 48’) βλέπουμε την αρχιτεκτονική ενός εμβληματικού συνεδριακού χώρου, που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 στο Βελιγράδι, το οποίο σήμερα μοιάζει σχεδόν εγκαταλειμμένο. Ένα εργώδες πειραματικό ντοκιμαντέρ, που διεγείρει τις αισθήσεις μας, καταγράφοντας την υλικότητα των κινήσεων των εργατών, είτε αυτοί δουλεύουν ατομικά είτε ως σύνολο. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα του Beldocs, το 2019.

 

Στο «Όλα δεν θα πάνε καλά»/ Everything Will Not Be Fine, των Αντριάν Πίρβου – Γελένα Μαξιόμ, (Ρουμανία – Ουκρανία, 2020, 82′) γνωρίζουμε μέσα από μια ταινία δρόμου, μια ιστορία έρωτα, τη σημερινή γενιά του Τσέρνομπιλ. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας (Διαγωνιστικό για την Καλύτερη Ρουμανική Ταινία) στο Διεθνές Φεστιβάλ Astra, το 2020.

Στο «Γκόρα»/ Gora, του Στέφαν Μαλέσεβιτς, (Σερβία – Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 2017, 78’) μαθαίνουμε για τη σλαβόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Γκόρανι, που ζει στα δυσπρόσιτα χωριά της Γκόρα, μιας απόκρημνης ορεινής περιοχής στο νότιο Κόσοβο. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Beldocs, το 2017.

 

Επόμενος σταθμός σε αυτό το ταξίδι των ντοκιμαντέρ, είναι η Σουηδία, μέσα από την ταινία «Γιοζεφίν & Φλορίν»/ Josefin & Florin, των Έλεν Φισκ – Γιοάνα Κάρλμπεργκ, (Σουηδία, 2019, 74’), μια ιστορία για την αγάπη και τον κοινωνικό στιγματισμό, που αποκαλύπτει το τι συμβαίνει όταν συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Ρουμανικό Διαγωνιστικό) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra, το 2020.

 

Μια απρόσμενη οπτικοακουστική αλληγορία για την επικοινωνία περιγράφει η ταινία «Παρακαλώ μείνετε στη γραμμή σας»/ Please Hold the Line του Πάβελ Κουζούιοκ, (Αυστρία, 2020, 86΄), η οποία ακολουθεί την καθημερινότητα κάποιων τεχνικών, οι οποίοι καθώς επισκέπτονται τους πελάτες τους, ρίχνουν κλεφτές ματιές στο προσωπικό τους σύμπαν. Η ταινία απέσπασε Ειδική μνεία της επιτροπής για το καλύτερο ρουμάνικο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra, το 2020.

*Πηγή φωτογραφιών: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Έχουμε και πάλι Εθνική Πινακοθήκη: Το ιστορικό, οι καθυστερήσεις, οι ευεργέτες, το έργο [εικόνες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: