Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ερντογάν για τα δικαιώματα των γυναικών, απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε βαθιά απογοητευτική την απόφαση του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η προεδρική ανακοίνωση δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει σκοπό να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κατοχική δύναμη βρίσκονται πλέον στο ναδίρ και δεν φαίνεται βελτίωση στον ορίζοντα. Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 εκ μέρους της Τουρκίας δηλητηρίασε τις σχέσεις, που οδηγούνται στην απόλυτη σύγκρουση.

Η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν αναφέρει:

Η ξαφνική και αδικαιολόγητη απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι βαθιά απογοητευτική.

Σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε αύξηση στον αριθμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για αύξηση των αυτοκτονιών γυναικών στην Τουρκία, το πρώτο έθνος που υπέγραψε τη σύμβαση.

Οι χώρες πρέπει να εργαστούν για να ενισχύσουν και να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς να απορρίπτουν τις διεθνείς συνθήκες που αποσκοπούν στην προστασία των γυναικών και την ευθύνη των κακοποιών.

Αυτό είναι ένα απογοητευτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως.

Η βία που βασίζεται στο φύλο είναι μια μάστιγα που αγγίζει κάθε έθνος σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει πολλά παραδείγματα φρικτών και βάναυσων επιθέσεων σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των τραγικών δολοφονιών στη Γεωργία.

Και έχουμε δει παντού την ευρύτερη ζημία στις γυναίκες, που ζουν κάτω από το καθημερινό φάσμα της βίας λόγω του φύλου τους. Πονάει όλους μας, και όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να δημιουργήσουμε κοινωνίες όπου οι γυναίκες μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς βία.

Statement by President Biden on Turkey’s Withdrawal from the Istanbul Convention: Deeply Disappointing

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: