Το χοντραίνει κι άλλο ο Λαβρόφ: Ζήτησε αποδέσμευση από το δολάριο για τις συναλλαγές Ρωσίας – Κίνας

Το χοντραίνει κι άλλο ο Λαβρόφ: Ζήτησε αποδέσμευση από το δολάριο για τις συναλλαγές Ρωσίας – Κίνας




Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψή του στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα διατραπεζικών πληρωμών και να μην εξαρτώνται από το δολάριο, για να μειώσουν έτσι τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα διεθνή συστήματα πληρωμών που ελέγχονται από την Δύση», είπε ο Λαβρόφ στην συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους κυρώσεων ενισχύοντας την τεχνολογική μας ανεξαρτησία, μεταβαίνοντας σε πληρωμές στα εθνικά μας νομίσματα και στα παγκόσμια νομίσματα που χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου».

Στη συνέντευξή του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ λέει ότι οι ΗΠΑ «θέτουν ως στόχο τους να περιορίσουν τις δυνατότητες τεχνολογικής ανάπτυξης της Ρωσίας και της Κίνας». Παράλληλα θεωρεί ότι η Δύση και ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούν ως κύριο εργαλείο στην πολιτική τους τις κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεμάθει να χρησιμοποιούν την κλασική διπλωματία» και κάνουν διάλογο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με τελεσίγραφα, περιμένοντας από τους εταίρους τους «να αναγνωρίσουν τα λάθη τους» και να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που τους θέτουν. Αυτό όμως δεν είναι διπλωματία, λέει ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του.

Ο Λαβρόφ, στην διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, που άρχισε σήμερα με μια εκδρομή στον ποταμό Λιτσιάν, θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια εποχή που οι σχέσεις και των δύο χωρών με την Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι τεταμένες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – ΑΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» οι Κινέζοι: Κυρώσεις κατά δέκα Ευρωπαίων σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ε.Ε

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: