Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα χωρίς τα μέτρα λένε οι ειδικοί: Όμως, οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο…

Υπάλληλοι του Δήμου Πειραιά πραγματοποιούν απολύμανση σε γειτονιές αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, TOURKISTAS




Το σύστημα υγείας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να κινείται συνεχώς ανοδικά και να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών, εξακολουθεί να δέχεται έντονες πιέσεις.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

O καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε ότι εφόσον δεν ακολουθείτο η στρατηγική των περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια και το σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει.

Ο ίδιος απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων στην κούραση του κόσμου και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες –όπως τόνισε- έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Θωμαΐδη, θα χρειαστούν ακόμη 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά «μπορούμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα ως τότε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση, δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση. Η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση».

Ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε στο OPEN και στη Φαίη Μαυραγάνη, ότι η αύξηση του προηγούμενου κύματος ξεκίνησε από τους ασυμπτωματικούς. «Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου. Πρέπει να πάμε σιγά σιγά σε άνοιγμα», τόνισε.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού άλλαξαν τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χατζηχριστοδούλου, ενδεχομένως πρώτα να ανοίξει το λιανεμπόριο με click away. Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρήση διπλής μάσκας, όπως τόνισε στον Σκάι. Για τα σχολεία είπε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 219.521 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή -4,31%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.038 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη(εύρος 0 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.910.466 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.927.329 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 43.331 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

  • Χατζηχριστοδούλου σε ΣΚΑΪ: Πότε και πώς θα ξανανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία

Για την επαναλειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ και το Νίκο Στραβελάκη ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Τα κρούσματα δείχνουν να έχουν αυξητική τάση παρά το lockdown. Πολλοί έκαναν λόγο για λανθασμένη στρατηγική και μη εφαρμογή των μέτρων, πράγμα που τα καθιστά αναποτελεσματικά.

Play Video
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια.

«Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας.»

Αν δεν παίρναμε τα μέτρα που πήραμε, όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται. Επομένως, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτή τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα.

«Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων.», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια ότι τότε θα ανοίξει. Θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης, που είναι πάντα τα περισσότερα. «Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία.»

Ενδεχομένως, να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, καθώς με τη μέθοδο του click away, φαίνεται να μην έχει σημαντική επίπτωση στην επιδημία, όπως εξήγησε.

«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης.»

Όσον αφορά τις μάσκες, είπε ότι ειδικά σε κλειστούς χώρους καλό είναι να φορά ο κόσμος διπλή, από μέσα χειρουργική και εξωτερικά υφασμάτινη για καλύτερη εφαρμογή.

Για τα σχολεία είπε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Όπως είπε ο καθηγητής, παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά.

Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων. «Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά.» Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια.

  • Απάντηση της Κομισιόν για τον τρόπο διανομής των δόσεων εμβολίων

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, ανέφερε η Κομισιόν με ανακοίνωσή της.

Σ’ αυτήν σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

  • Γεωγραφική κατανομή των 2.512  κρουσμάτων covid-19 

Η γεωγραφική κατανομή των  2512 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

141 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

129 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

165 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην ΠΕ  Δυτικής Αττικής

332 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

134 κρούσματα  στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

182 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

30 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

264 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

7 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

105 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

76 κρούσματα στην Π.Ε.  Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε  Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

18 κρούσματα στην Π.Ε  Ημαθίας

58 κρούσματα στην ΠΕ  Ηρακλείου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

23  κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

23 κρούσματα στην Π.Ε  Καλύμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

38 κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

81 κρούσματα στην Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

17 κρούσματα  στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

4 κρούσματα  στην Π.Ε. Ξάνθης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

32 κρούσματα  στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

7 κρούσματα  στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1  κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

3 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

3 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

14 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε.  Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα  στην Π.Ε.  Τρικάλων

57 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

25 κρούσματα στην Π.Ε.  Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε.Χίου

55 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης-Αλιβερίου- 

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης – Αλιβερίου για λόγους δημόσιας υγείας από την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Τοπική Κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου της ΠΕ Ευβοίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, καθώς και του προέδρου της ΤΚ σχετικά με τη ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων και για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19 λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6), ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1). ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (εντός της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

-Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

-Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

  • -Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

-Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της κοινότητας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου.

Σημειωνεται, τέλος, ότι ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα 22/03/21

Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα στο «βαθύ κόκκινο»

Την παράταση του lockdown σε 13 περιοχές ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Παράλληλα από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 22 Μαρτίου 8 ακόμη περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο από σήμερα μπαίνουν:

Οι Περιφερειακές Ενότητες, Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές.

Συνολικά οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανέρχονται σε 21. Στο επίπεδο αυτό παραμένουν επίσης οι εξής περιοχές: η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου, καθώς και ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, ο δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Ακόμη από τις 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια. Του μέτρου εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια. Τέλος από τις 16 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλάκεια με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.

Θα πετάξουμε χαρταετό εν μέσω lockdown: Αυστηρά τα μέτρα για την Καθαρά Δευτέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: