Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμβολιασμών για το AstraZeneca: Ανησυχία για ακυρώσεις από πολίτες

File Photo Φιαλίδια με το εμβόλιο της AstraZeneca EPA/Remko de Waal μέσω ΚΥΠΕ




Στις 9 το πρωί της Τρίτης θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην χώρα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Έως τη μία το μεσημέρι θα έχει εκτιμήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την απόφαση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών να παγώσουν τους εμβολιασμούς λόγω υποψίας παρενεργειών.

Παρότι η χώρα μας επισήμως θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη, όλα είναι πλέον ανοικτά για την Ελλάδα καθώς φαίνεται πως αποτελεί πολιτική απόφαση εάν θα μπει φρένο στους εμβολιασμούς ή όχι.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή ασφάλειας του EMA η οποία θα επανεξετάσει περαιτέρω τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα και ο συνήθως δυσκίνητος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί.

Καθησυχαστική η Επιτροπή Εμβολιασμών

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι καθησυχαστική τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν τις παρενέργειες με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γι αυτό άλλωστε και τα μέλη της Επιτροπής συνέστησαν να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί έως την Πέμπτη οπότε και ο ΕΜΑ θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Φόβος για ακυρώσεις

Στο μεταξύ όμως όπως αναφέρουν πληροφορίες η ανησυχία των αρμόδιων αρχών είναι τυχόν ακυρώσεις που μπορεί να γίνουν από πολίτες που έχουν κλείσει τα επόμενα 24ωρα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca. Άλλωστε τα τελευταία 24ωρα πολίτες τηλεφωνούν σε γιατρούς αλλά και εμβολιαστικά κέντρα για να ενημερωθούν σχετικά.

Άλλωστε οι πιθανές ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού λόγω του φόβου για το εμβόλιο της AstraZeneca, θα προκαλούσε δυσλειτουργίες στα εμβολιαστικά κέντρα που επιχειρούν να μη χαθεί καμία δόση.

Από την άλλη και ένα πιθανό φρένο στους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα καθυστερούσε σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για όσους είναι στην ηλιακή ομάδα από 60 έως 64 ετών.

Γεγονός βέβαια που θα προκαλούσε νέα προσκόμματα για την άρση των μέτρων και τη μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεύτερος θάνατος εμβολιασμένης με AstraZeneca στη Νορβηγία

H Νορβηγία ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση.
Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σε ποιές χώρες έχει ανασταλεί η χορήγηση

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».
Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

«Καθαρά προληπτικό μέτρο» χαρακτήρισε την απόφαση αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να “αναστείλει για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

O ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Η χρήση του εμβολια έχει ανασταλεί για προληπτικούς λόγους στις εξής χώρες:

-Γερμανία
-Γαλλία
-Ιταλία
-Αυστρία
-Ιρλανδία
-Ολλανδία
-Βουλγαρία
-Νορβηγία
-Δανία
-Εσθονία
-Λιθουανία
-Λετονία
-Λουξεμβούργο
-Ισλανδία
-Ισπανία
αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Εμφιάλωση και συσκευασία του εμβολίου Johnson & Johnson αναλαμβάνει εταιρεία στη Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: