Πρόβλεψη οτι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 3 χιλιάδες την ημέρα: Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς…

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Αργολίδας μεταφέρει ασθενή με covid-19 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η κατάσταση του νέου κορωναϊού στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλή. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα κρούσματα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να φθάσουν τις 3.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι τους 550.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής δίνουν την ύστατη μάχη, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 276 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί της πληρότητας των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, που εμφανίζουν μηδέν διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα:

Γεώργιος Γεννηματάς: 16 κλίνες – Ο κενές
Σισμανόγλειο: 14 κλίνες – Ο κενές
Ασκληπιείο: 12 κλίνες – 0 κενές
Αγία Όλγα: 9 κλίνες – 0 κενές
Ελπίς: 6 κλίνες – 0 κενές

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε άλλωστε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, 30 ασθενείς από την Αττική θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Μάλιστα οι 10 πρώτοι αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα, Κυριακή, 7 Μαρτίου, από το Λαϊκό νοσοκομείο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.348 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργη, εκτίμησε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Δήλωσε επίσης ότι βάσει του προγραμματισμού ο αριθμός των εμβολιασμών μέσα στον Απρίλιο θα φτάσει τον συνολικό αριθμό που θα έχει συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο κ. Κοντογεώργης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες τα οποία θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών, λέγοντας ότι η η σχετική λίστα έχει ήδη καταρτιστεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί και να ανακοινωθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα εάν δεν βρίσκεται ήδη καταγεγραμμένος στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 466 (68.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.408 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +20.51). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 356 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι. Το 95.8% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Κικίλιας: Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων

Αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε». Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Μιλώντας για Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ είπε ότι είναι παντού και κάνουν τεστ στους πολίτες με προσωπικό που διαθέτει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού ώστε τα τεστ να διενεργούνται με ασφάλεια.

«Όπως προχωράμε με ταχείς ρυθμούς εμβολιασμού, εμβολιάζουμε και χτίζουμε τείχος ανοσίας και κάνουμε τεστ για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας» κατέληξε.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγειάς έγιναν σήμερα κατά την επίσκεψη του στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους στην πλατεία Συντάγματος. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Αφού παρακολούθησε τη διαδικασία και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στις ΚΟΜΥ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά «κάνει ένα θαύμα και οι ΚΟΜΥ είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη όπου κι αν ζει. Αυτά τα 500 οχήματα επισκέπτονται όλη τη χώρα κάνουν τεστ και συμμετέχουν στον εμβολιασμό και αποτελούν ότι πιο καλοξοδεμένο θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χρήματα της».

Η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

«Ευχαριστούμε για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τώρα ξέρουμε πόσο πολύ βοήθησαν οι κινητές αυτές ομάδες στα τεστ και στους εμβολιασμούς σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Σε αυτό τον ένα χρόνο, οι ΚΟΜΥ ήταν το όπλο που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία» είπε τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Η μάχη κατά της Covid-19 δίνεται σε όλα τα μέτωπα με ελληνική υπογραφή και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μ. Σχοινάς

«Η μάχη κατά της Covid-19 δίνεται σε όλα τα μέτωπα με ελληνική υπογραφή και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την επίσκεψή του στο testing center του ΕΟΔΥ στην Πλατεία Συντάγματος.

Νωρίτερα το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών στον Σκαραμαγκά.

  • Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.142 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

82 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

77 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

66 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

33 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

162 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

63 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

81 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

130 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

12 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

15 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

25 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς

17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Κω

7 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

24 κρούσματα στην Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Πρέβεζας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

1 κρούσμα στην ΠΕ Σάμου

9 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

20 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ν. Τζανάκης εκτίμησε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ότι βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα δεν αποκλείει την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέλθει έως και τα 3.000 υπό τον όρο ότι και τα τεστ θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ανάλογη αύξηση εκτιμά, βάσει του ίδιου μοντέλου, ότι θα υπάρξει και στις διασωληνώσεις θεωρώντας ότι αυτές μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο ίδιος πάντως τοποθέτησε περί τα τέλη του μήνα την αρχή της αποκλιμάκωσης.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση»

Ως ιδιαίτερα ανησυχητική περιέγραψε την κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση «δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown».

«Με 2.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Σημείωσε επίσης πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αποτελούν τον «μοχλό» του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση». Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.

«Την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000». Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα έκανε λόγο για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Δεν αναμένεται να γίνει άλλος σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα λέει Λέκκας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: