Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης: Να μην αμαυρωθούν τα 200 χρόνια από την κορυφαία Εθνική Επανάσταση όλων των εποχών

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΙΩΤΗ*

Όχι μίζερες εκδηλώσεις λόγω πανδημίας. Να αναβληθούν οι εορτασμοί για τον Σεπτέμβριο

Σε ελάχιστες ημέρες η χώρα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί της θα γιορτάσουν και πολλοί φιλέλληνες ανά τον κόσμο, αλλά και αμέτρητοι πατριώτες κάθε χώρας, διότι οι δικοί τους εθνοαπελευθερωτικοί αγώνες που οδήγησαν στην ίδρυση των πατρίδων τους ενεπνεύσθηκαν από το 1821.

Θα γιορτάσουν επίσης οι οπαδοί της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, διότι οι Έλληνες του ’21 υπήρξαν το πρώτο υπόδουλο έθνος που είπε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Δεν ήταν απλώς ένα σύνθημα, ήταν η οντολογική συνθήκη των Ελλήνων που αφυπνίσθηκαν και πολέμησαν την οθωμανική τυραννία, με ανηλεή εις βάρος τους συσχετισμό, για να καταφέρουν εντέλει να συντρίψουν μια γιγαντιαία υπερδύναμη της εποχής και να δημιουργήσουν μια χώρα που ρίζωσε και εξέπεμψε επανειλημμένως λαμπρό ήθος και ακτινοβολία στην οικουμένη, με κορυφαίους λογοτέχνες, επιστήμονες, πνευματικούς ανθρώπους και αμέτρητους πατριώτες αγωνιστές, που όταν χρειάστηκε ύψωσαν συλλογικά το τείχος του ΟΧΙ στην επέλαση του Άξονα και θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι, μέσα από μια επική Αντίσταση ενάντια στην κτηνωδία του ναζισμού στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Αν και η κατάντια του πολιτικού συστήματος των τελευταίων αρκετών χρόνων – που επί της ουσίας οδήγησε σε μια ακόμη εθνική καταστροφή την αγαπημένη μας Ελλάδα, με την χρεωκοπία του 2010, αποτέλεσμα της ασύδοτης πελατειακής λειτουργίας των πολιτικών μας – μας λυπεί, επ’ ουδενί δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το αίσθημα ξεχωριστής περηφάνειας που είμαστε Έλληνες, απόγονοι των θηρίων που όχι μόνο συνέτριψαν μια αυτοκρατορία αλλά μας έδωσαν και μία πολύτιμη πατρίδα.

Μια πατρίδα που από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στον ελεύθερο κόσμο και αργότερα στην Δύση, μια πατρίδα που με πείσμα αρνήθηκε την επιστροφή στον ασιατικό δεσποτισμό, αλλά και κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

Αν και δεν χρειάζεται να επικαλεστούμε σπουδαίους ιστορικούς για να σημειώσουμε τον κοινό τόπο, ότι η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε η κορυφαία εθνική επανάσταση όλων των εποχών, έχει ιδιαίτερη αξία να σταθούμε στον σπουδαίο ιστορικό Μάρκ Μαζάουερ που πρόσφατα χαρακτήρισε τον ξεσηκωμό του 1821 “τον πρώτο θρίαμβο του αιτήματος για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου έθνους κράτους στον κόσμο, εγχείρημα με ιστορική σημασία, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της ελληνικής και οθωμανικής ιστορίας” !

Δυστυχώς, η παρούσα συγκυρία του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοιου δεν επιτρέπει τους εορτασμούς που αρμόζουν στην επέτειο των 200 χρόνων από εκείνη την μεγάλη στιγμή της ανθρωπότητας στις 25 Μαρτίου του 1821. Η ευθύνη της κυβέρνησης εάν εντέλει περιορισθεί ο εορτασμός των 200 χρόνων σε μερικές μίζερες εκδηλώσεις, με ελάχιστους συμμετέχοντες, λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είναι τεράστια. Θα είναι αμαύρωση της μεγάλης μας στιγμής ως έθνους.

Υπάρχει όμως λύση, η μετάθεση των εορτασμών έξι μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021, με ειδικό σημείο αναφοράς την ιστορική Άλωση της Τριπολιτσάς, επίσης πριν από 200 χρόνια (23 Σπετεμβρίου 1821), η οποία, μαζί με την Μάχη στα Δερβενάκια και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξαν οι μεγάλες καθοριστικές στιγμές που έκριναν την νικηφόρο έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

  • Τον Σεπτέμβριο, η πανδημία θα έχει τεθεί υπο σημαντικό έλεγχο λόγω του προγράμματος εμβολιασμού. Επίσης, ο καλός καιρός θα ευνοεί τις συναθροίσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της μεγάλης μας ιδρυτικής στιγμής όπως αρμόζει!

* Ο Γιάννης Σακιώτης, είναι Πολιτικός Επιστήμων, διεθνολόγος, ειδικευμένος σε πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός για να μπορέσουν Ελλάδα και Κύπρος να υπερασπιστούν τα χώματα και την αξιοπρέπειά τους;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: