Πώς θα αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός για να μπορέσουν Ελλάδα και Κύπρος να υπερασπιστούν τα χώματα και την αξιοπρέπειά τους;

Ήταν σημαντική η αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στον Περσικό Κόλπο καθώς η επίδειξη σημαίας 3500 ναυτικά μίλια από τα Ελληνικά σύνορα αντικατοπτρίζει την ισχύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία via U.S. 5th Fleet, @US5thFleet, @Hellenic_MOD




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Πρόκειται για τη συνήθη τακτική όσων κατέχουν ή επιβουλεύονται εδάφη άλλων λαών και χωρών. Για να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους και να καλύψουν τα εγκλήματά τους, εμφανίζονται αδικημένοι και υπερασπιστές του δικαίου.

Εφαρμόζουν προπαγανδιστική πολιτική για να αποπροσανατολίσουν πρώτα τον δικό τους κόσμο, διαμορφώνοντας επικίνδυνες συνθήκες πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού. Στη συνέχεια, επιδιώκουν να έχουν απήχηση στη διεθνή κοινότητα τα ανυπόστατα επιχειρήματά τους και κάποιες φορές να βρίσκουν ανταπόκριση σε ομάδες πληθυσμού κρατών που απειλούνται συστηματικά από τον τουρκικό επεκτατισμό.

Και αν η αυτονόητη επιδίωξη των ανθρώπων για επικράτηση της ειρήνης αγνοεί ή υποβαθμίζει την ωμή πραγματικότητα, σε σχέση με τις τουρκικές πρακτικές και επιδιώξεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, τότε όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται ο ποθητός στόχος για να επέλθουν ειρηνικές διευθετήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας η Τουρκία αποθρασύνεται ακόμη περισσότερο ή καταφέρνει να εδραιώσει νέα τετελεσμένα, με την ανοχή συμμάχων και μεσολαβητών.

  • Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, που, μέχρι σήμερα, δεν βοήθησε ούτε για τη διασφάλιση των κανόνων καλής γειτονίας ούτε και για την εξεύρεση λύσεων που θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εκάστοτε ηγεσία στην Άγκυρα και ειδικότερα το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν ακολουθεί μια τέτοια πολιτική επειδή πιάνει τόπο. Σφετερίζεται τα δικαιώματα των άλλων και ισχυρίζεται με θρασύτητα ότι «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας» και ότι «στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της», όπως ενδεικτικά δήλωσε στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021».

Την ίδια στιγμή, ενώ έχει μετατρέψει τη χώρα του σε μια απέραντη φυλακή και προωθεί νομοσχέδιο με νέες συνταγματικές αλλαγές που θα του εξασφαλίζουν πρόσθετες εξουσίες, εμφανίζεται τώρα ως εγγυητής των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Όλο και περισσότερα δημοσιεύματα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκόπιμη και πρόσκαιρη υποκρισία, εξαιτίας των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία (με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη δημοτικότητα του Ερντογάν), καθώς και των νέων δεδομένων που προέκυψαν με την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε δοθεί «χρόνος χάριτος» στην Τουρκία έως τον Μάρτιο του 2021 για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Άρα, εντός του τρέχοντος μηνός θα επανεξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ-Άγκυρας.

Πέρα από τα προαναφερόμενα, καθώς και το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που θεωρείται καθοριστικό για την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, υπάρχει και η επικείμενη δίκη στη Νέα Υόρκη για το θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank, μέσα από την οποία μπορεί να ενοχοποιηθεί ο Ερντογάν.

  • Επομένως, το τουρκικό ισλαμοφασιστικό καθεστώς με κάλπικες υποσχέσεις επιδιώκει να εμφανιστεί με ένα αλλιώτικο πρόσωπο για να ξεγελάσει τους πάντες. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι κάποιοι (ανάμεσά τους και ορισμένοι σε Αθήνα και Λευκωσία) πέφτουν στην παγίδα του, παραμερίζοντας τα δύσκολα ζητήματα, χωρίς να υπολογίζουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι κάθε φορά που ο Ερντογάν αποκομίζει κέρδος σε θέματα τακτικής και ουσίας, ακολούθως όχι μόνο δεν σέβεται τα αυτονόητα, αλλά γίνεται πιο επικίνδυνος και πιο στυγνός εκβιαστής.

Σε γενικές γραμμές, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η δήθεν αλλαγή του είναι μία απάτη και στοχεύει στην εξαπάτηση των ηγεσιών σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο ο νεοσουλτάνος θα καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιό του για παραπλάνηση, εντός και εκτός της χώρας του.

Το βασικό ζητούμενο είναι να μην μπορέσει να εξαπατήσει τις ηγεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Και με το όλο σκηνικό που στήνεται, διαφαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για «μερική προσαρμογή» των ελληνικών θέσεων στις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει αναφορά στις, κατά περιόδους, επισημάνσεις αρκετών αναγνωστών όσον αφορά τις δυνατότητες και τις επιλογές της Αθήνας και της Λευκωσίας, με βάση την αρθρογραφία που έχει ως κεντρικό άξονα την άποψη ότι η έλλειψη συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής και η συνεχής επίδειξη καλής θέλησης, χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου, οδηγούν πάντα στην απενοχοποίηση και στην αποθράσυνση της Τουρκίας, επιφέροντας το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

  • Συνοπτικά, οι περισσότερες αναφορές στηρίζονται σε πολύ λογικές παρατηρήσεις, αλλά χωρίς συγκεκριμένες εισηγήσεις. Σίγουρα, δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές και συνάμα δεν πρέπει ποτέ να λησμονάμε ότι ο πόλεμος είναι το πιο βάρβαρο και απάνθρωπο κατασκεύασμα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πολύ απλό: Πώς θα αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός για να μπορέσουν η Ελλάδα και η Κύπρος να υπερασπιστούν τα χώματά τους, τις θάλασσές τους και την αξιοπρέπειά τους;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι Κύπριοι πολιτικοί χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικό στόχο αυτόν που δεν τολμούν να διεκδικήσουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: