“Λάθος σήμα” η αποχώρηση της Άγκυρας από την Σύμβαση της Κων/πολης, λέει η Γερμανία: Αλληλεγγύη στις Τουρκάλες εκφράζει η Γαλλία

Συμπλοκή της τουρκικής με γυναίκες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της απόσυρσης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στην Κωνσταντινούπολη, 20 Μαρτίου 2021. EPA, ERDEM SAHIN




«Λάθος σήμα» προς την Ευρώπη, αλλά κυρίως προς τις γυναίκες στην Τουρκία, χαρακτηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την έξοδο της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ασχολείται και με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η καταγγελία μιας σημαντικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αυτό το θέμα θέτει το ερώτημα, πόσο σοβαρά εννοεί η Τουρκία τους στόχους που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης. Είναι σαφές: Ούτε πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους εθνικές παραδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη διεθνή Σύμβαση, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η Άγκυρα αποχωρεί από αυτή τη συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στόχος της οποίας είναι να εξαλειφθεί η ενδοοικογενειακή βία και να προωθηθεί η ισότητα. «Η απόφαση θα επηρεάσει πρωτίστως τις γυναίκες της Τουρκίας, στις οποίες η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία, Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: