Και τουρκικό σίριαλ στη μάχη της ευτελούς προπαγάνδας για το Κυπριακό: Εσπευσε στα γυρίσματα το ανδρείκελο

Στιγμιότυπο από το trailer του σιριαλ του ΤΡΤ




Με πάσης φύσεως ευτελή προπαγανδιστικά μέσα η τουρκική πλευρά αποπειράται να δημιουργήσει «κλίμα» ενόψει της νέας προσπάθειας για το Κυπριακό

Αυτή τη φορά  στη μάχη της προπαγάνδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου και του συναδέλφου Ανδρέα Πιμπίσιη, μπαίνει η τηλεόραση και συγκεκριμένα ένα σίριαλ  με τίτλο «Bir Zamanlar Kibris» (Μια φορά κι ένα καιρό στην Κύπρο).

Θα προβληθεί από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT 1 και βασικό του θέμα είναι τα γεγονότα μεταξύ 1963 και 1974, σύμφωνα με την τουρκική θεώρηση της ιστορίας. Το σίριαλ προκάλεσε τον… ενθουσιασμό του Ερσίν Τατάρ που έσπευσε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο χώρο που πραγματοποιούνται τα γυρίσματα.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ η σειρά θα αποτελείται από 26 επεισόδια και θα πέραν της προβολής της στην Τουρκία θα μεταδοθεί και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό, με τις οποίες η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις, είναι ιδιαίτερα αγαπητές οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές.

Στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η σειρά «θα παρουσιάσει το τι συνέβη στην Κύπρο και τα δεινά που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι». Υποστήριξε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι «είχαν εκδιωχθεί βίαια από τον κρατικό μηχανισμό». Είπε ότι με την έναρξη των ενόπλων επιθέσεων σε βάρος τους και μπροστά στο κίνδυνο εξόντωσής του οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους. Κάτι που απεικονίζεται και στη σειρά.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αποκάλυψε ότι το πρώτο επεισόδιο προγραμματίζεται να προβληθεί στα τέλη Μαρτίου. Η χρονική συγκυρία που θα αρχίσει να προβάλλεται η εν λόγω σειρά δεν είναι διόλου τυχαία κάτι που το παραδέχθηκε μέσα από τις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η σειρά θα προβληθεί σε μια περίοδο «έντονων προετοιμασιών για την άτυπη συνάντηση 5+1, και με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής».

Ο Ε. Τατάρ είπε ακόμα ότι παρά το υψηλό κόστος που έχει η σειρά, είναι από πολιτικής σκοπιάς ιδιαίτερα σημαντική «γιατί θα δείξει σε όλο τον κόσμο τον αγώνα που διεξάγουμε προκειμένου να επιτύχουμε τη συμβίωσή μας σ’ αυτό το νησί».

Και εμμέσως παραδέχθηκε στη συνέχεια την προπαγανδιστική σκοπιμότητα του συγκεκριμένου σίριαλ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο αγώνας μας ως Τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει τελειώσει». Για να αναφερθεί στη συνέχεια στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό λέγοντας: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση έχουν αποτύχει λόγω των ηγεμονικών επιδιώξεων των Ελληνοκυπρίων. Το νέο μας όραμα είναι μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα δύο κρατών τα οποία θα έχουν μεταξύ τους σχέσεις συνεργασίας». Σύμφωνα με τον Τατάρ μια σειρά όπως αυτή που θα προβληθεί στην τουρκική τηλεόραση «θα δώσει δύναμη στους Τουρκοκύπριους για τον αγώνα που διεξάγουν». Για να συνεχίσει επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του θέσεις όσον αφορά τη στήριξη της Τουρκίας.

Πέραν των όσων δηλώθηκαν από πλευράς Ερσίν Τατάρ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρονική συγκυρία προβολής της έχει να κάνει και σε γεγονότα πέραν των εξελίξεων στο Κυπριακό και με άλλα δύο ιστορικά γεγονότα: το πρώτο είναι η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821 και το δεύτερο είναι η έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 και στρεφόταν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Συνέρχεται το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: