Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Macron υπό το πρίσμα του 2022 [άρθρο Le Figaro]

File Photo O πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τρεις μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα παρουσιάσει την ημερήσια διάταξη και τους στόχους της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.EPA/BENOIT TESSIER μέσω ΚΥΠΕ




Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να κάνει τη γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απαρχή της εκλογικής εκστρατείας του.

Στις 19 Ιανουαρίου 2022, σε σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Emmanuel Macron θα απευθύνει ομιλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτού απαντήσει σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Τρεις μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, έχοντας καταστήσει τη φιλοευρωπαϊκή δέσμευσή του ως δομικό στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας, θα παρουσιάσει την ημερήσια διάταξη και τους στόχους της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα είδος δήλωσης γενικής πολιτικής, της οποίας ο  αντίκτυπος θα είναι καθοριστικός τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γαλλία, όταν η προεδρική εκστρατεία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Ο Emmanuel Macron θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, όπως ο Manon Aubry (La France insoumise) ή ο Yannick Jadot (Europe Écologie-Les Verts), για τέσσερις ώρες. Θα είναι μια σημαντική στιγμή, προσεκτικά προετοιμασμένη, στην οποία μπορεί να είναι πολύ καλός «, αναφέρει ένας από τους στενούς φίλους του.

Επισημαίνεται, ότι το ζήτημα της Ευρώπης ήταν κεντρικό από την ανάληψη της εξουσίας το 2017, ότι μια πετυχημένη Προεδρία θα είναι προς όφελος του Γάλλου Προέδρου, με εκπρόσωπο της ηγεσίας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, να επισημαίνει ωστόσο, ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι αυτό που οι Γάλλοι έχουν μάθει εδώ και τριάντα χρόνια να μισούν, πράγμα που σημαίνει, ότι τώρα φιλοδοξούν να επιστρέψουν το έθνος»

  • «Ο Emmanuel Macron θεωρείται ως ένας εξ αυτών που κινούνται περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε υπάρχει μεγάλη προσδοκία από άλλες χώρες, για το τι θα είναι ικανή να κάνει η Γαλλία», σημειώνει ο ευρωβουλευτής της Renaissance Christophe Grudler. 

Ενώπιον των βουλευτών, ο Emmanuel Macron δήλωσε, ότι ήθελε να ενισχύσει διάφορα έργα, όπως ο μηχανισμός προσαρμογής του άνθρακα στα σύνορα, η στρατηγική βιομηχανική αυτονομία και το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης. Υπογραμμίζεται, ότι όλη κρατική μηχανή έχει αρχίσει ήδη να εργάζεται για την προεδρία, ότι ο Emmanuel Macron ζήτησε από του υπουργούς  να αρχίσουν να προετοιμάζονται, πάνω σε τρεις προτεραιότητες: την αγρό-οικολογία, τον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, τα χρηματοοικονομικά, με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune να έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση  των προτάσεων των υπουργών.

Σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό επτασέλιδο έγγραφο, που έχει στα χέρια της η ε/φ Le Figaro, ο χάρτης πορείας που πρότειναν οι Ευρωβουλευτές της Αναγέννησης στον βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς άξονες:

  • «μεταβάσεις έναντι μειώσεων: ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης»,
  • «Κυριαρχία έναντι σωβινισμού: μια Ευρώπη ως οικονομική δύναμη» και
  • «αξίες και Κράτος Δικαίου: μια Ευρώπη που προστατεύει τη δημοκρατία».

«Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά από τώρα. Ακόμα κι αν η ευρωπαϊκή ατζέντα αντικατοπτρίζει τις γαλλικές προτεραιότητες, ο μέσος χρόνος μεταξύ της πρότασης και της οριστικοποίησης ενός ευρωπαϊκού νόμου είναι 18 μήνες», αναφέρουν οι βουλευτές.

Προτεραιότητες και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς (ελάχιστος μισθός, φόρος Gafa διεθνής συνθήκη κατά των πανδημιών, “Σύμφωνο Simone Veil” για την ισότητα των φύλων κ.λπ.) σκέψεις ταυτόχρονα προοδευτικές και στοιχεία οριοθέτησης έναντι άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Για τον Emmanuel Macron, αυτή η γαλλική Προεδρία της ΕΕ είναι η ευκαιρία να ολοκληρώσει μια πενταετή θητεία, που τελούσε υπό το σήμα της Ευρώπης από την αρχή της θητείας του. Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιλέξει την Ελλάδα, σταυροδρόμι όλων των ευρωπαϊκών κρίσεων των τελευταίων ετών, οικονομικής, χρηματοοικονομικής, κοινωνικής ή μεταναστευτικής.

Από τον λόφο της Πνύκας στην Αθήνα, είχε αμφισβητήσει τους 27 για τις φιλοδοξίες τους ως προς το μέλλον της ηπείρου: «Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι, με την κυριαρχία μας;». Δύο εβδομάδες αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, ξετύλιξε τις προτάσεις του για την ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης, που για ίδιο, είχε γίνει «πολύ αδύναμη, πολύ αργή, πολύ αναποτελεσματική». Κρίνοντας από το πώς πήγε η εκστρατεία εμβολιασμού Covid-19, ο Emmanuel Macron θα έχει μερικούς μήνες τον επόμενο χρόνο για να αποδείξει το αντίθετο.

«Η πολιτική μάχη δεν θα διεξαχθεί τόσο πάνω στην διαπίστωση ή στην ευρωπαϊκή επιτυχία, στην οποία κανείς δεν πιστεύει πια, αλλά στα διδάγματα αυτής της κρίσης», παραδέχεται ο Stéphane Séjourné, πρόεδρος της αντιπροσωπείας Renaissance στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Σύμβουλος του Emmanuel Macron. Σκέψεις που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, από τις 9 Μαΐου, και των οποίων τα συμπεράσματα αναμένονται την… Ανοιξη του 2022.

Ακριβώς η στιγμή της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ και της προεδρικής εκστρατείας.

Mε πληροφορίες από Le Figaro / Les ambitions européennes de Macron en vue de 2022 / François-Xavier Bourmaud και Mathilde Siraud
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

To φάντασμα του εθνικοσοσιαλισμού πλανάται πάνω από τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: