To φάντασμα του εθνικοσοσιαλισμού πλανάται πάνω από τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις [video]

File Photo Άνδρας των γερμανικών ειδικών δυνάμεων Screenshot YouTube video MILITARY CHANNEL




Oι ειδικές δυνάμεις KSK του γερμανικού στρατού βρίσκονται εδώ και μήνες στα πρωτοσέλιδα για υπόνοιες σχέσεων με την ακροδεξιά. Ένα ρεπορτάζ της DW για την επίλεκτη ομάδα.

Τον Απρίλιο του 1994 στη Ρουάντα στρατιώτες των βελγικών ειδικών δυνάμεων -και ο όχι των γερμανικών- ήταν εκείνοι που απελευθέρωσαν επτά εργαζόμενους της Deutsche Welle στο Κιγκάλι, την περιόδο που λάμβανε χώρα η γενοκτονία των Τούτσι.

Συγκεκριμένα επρόκειτο για Βέλγους αλεξιπτωτιστές. Τότε η Γερμανία, μια χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είχε ακόμη δική της ομάδα επίλεκτων ειδικών δυνάμεων. Για τον τότε υπ. Άμυνας Φόλκερ Ρούε ήταν σαφές ότι η Γερμανία έπρεπε να αποκτήσει ένα αντίστοιχο στρατιωτικό σώμα. Έτσι το σώμα των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων KSK συγκροτήθηκε το 1996 στην πόλη Καλφ της νότιας Γερμανίας με πρότυπο τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Δύο χρόνια μετά τη σύστασή τους ήρθε και η πρώτη μεγάλη αποστολή: η σύλληψη και μεταφορά στη Χάγη του Σέρβου φερόμενου εγκληματία πολέμου Μίλοραντ Κρνόγελακ, τον οποίο η σερβική κυβέρνηση αρνείτο να εκδώσει. Αν και ελάχιστες πληροφορίες βγαίνουν στη δημοσιότητα, είναι γνωστό ότι άνδρες της KSK συμμετείχαν και στη γερμανική αποστολή κομάντο στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Το πρόβλημα της ακροδεξιάς

Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο αναφορικά με την KSK ξέσπασε όμως το 2003, όταν ο διοικητής της, Ράινχαρντ Γκύνζελ, επαίνεσε τον βουλευτή του CDU Μάρτιν Χόφμαν, ο οποίος σε ομιλία του είχε εξομοιώσει τα εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού με εικαζόμενες πράξεις που διαπράχθησαν από Εβραίους κατά τη Ρωσική Επανάσταση. Ο τότε υπ. Άμυνας Πέτερ Στρουκ τον απέλυσε και στη συνέχεια δεχόταν ο ίδιος απειλές για τη ζωή του. Τα επόμενα χρόνια τα περιστατικά ακροδεξιάς εντάθηκαν. Το 2007 ο επικεφαλής της KSK Ντάνιελ Κ. απομάκρυνε αντισυνταγματάρχη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει δημόσια παράνομη τη δράση των γερμανικών ειδικών δυνάμεων στην π. Γιουγκοσλαβία το 1999 αλλά και «προδοσία της ειρήνης» την επιχείρηση στο Αφγανιστάν. Δώδεκα χρόνια αργότερα απομακρύνθηκε όμως ο ίδιος ο Ντάνιελ Κ. για διασυνδέσεις με το ακροδεξιό κίνημα των Ταυτοτικών.

Το 2015 ένας άλλος κομάντο με το ψευδώνυμο Hannibal αποκαλύφθηκε ότι είχε αρχίσει να δημιουργεί ένα πυκνό ακροδεξιό δίκτυο εντός της μονάδας. Τα μέλη του αντάλλασσαν απόψεις για τους πρόσφυγες και για έναν υποτιθέμενο εμφύλιο πόλεμο. Σε έρευνες της αστυνομίας το 2017 εντοπίστηκαν στο σπίτι του χειροβομβίδες καπνού και πυρομαχικά. Καταδικάστηκε σε πρόστιμο για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών και παύθηκε από τον γερμανικό στρατό.

Συστημικό πρόβλημα

«Τα περιστατικά δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι συστημικό» αναφέρει ο συγγραφέας Ντιρκ Λάαμπς, ο οποίος έχει ερευνήσει σε βάθος τις διασυνδέσεις ακροδεξιάς και γερμανικού στρατού. Ο Λάαμπς κάνει λόγο για έντονο άγχος, τοξικές καταστάσεις, πίεση αλλά και διοικητικά προβλήματα εντός των ειδικών δυνάμεων που ωθούν στρατιώτες στον εξτρεμισμό. Από την άλλη και η διοίκηση του στρατού κλείνει τα μάτια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Εκτιμά ωστόσο ότι «η μονάδα KSK δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σκιώδης στρατός της Μπούντεσβερ», αλλά σίγουρα υπάρχουν περιστατικά στρατιωτών με πολλά προβλήματα που στρέφονται στην ακροδεξιά. Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει ο ειδικός σε θέματα άμυνας Χανς Πέτερ Μπάρτελς, είναι ότι εντός των ειδικών δυνάμεων επικρατεί στασιμότητα μιας και πολλοί στρατιώτες δεν έχουν περάσει από άλλα πόστα. Έτσι αναζητούν συχνά επικίνδυνες εναλλακτικές.

Ένα καταλυτικό περιστατικό συνέβη επίσης το 2017, όταν σε αποχαιρετιστήριο πάρτι με μέλη της επίλεκτης ομάδας παιζόταν ακροδεξιά ροκ μουσική με συνοδεία ναζιστικών χαιρετισμών. Ο πρώην επικεφαλής του συγκεκριμένου τάγματος συνελήφθη για χρήση ναζιστικών συμβόλων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Μέχρι και το 2020 σε αντίστοιχες εφόδους αστυνομικοί εντόπισαν πυρομαχικά, χειροβομβίδες και ναζιστικά αντικείμενα στο σπίτι άλλου στρατιώτη της KSK. Καταδικάστηκε και αυτός. Η υπ. Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ μετά τα τελευταία περιστατικά είχε μάλιστα κάνει λόγο για «νέα διάσταση δεξιού εξτρεμισμού» και παρουσίασε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο ακόμη κι αν έχουν δρομολογηθεί μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα στην KSK έχουν εξαλειφθεί. Η Γερμανίδα υπουργός έχει δώσει πάντως διορία για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το καλοκαίρι. Διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο η μονάδα KSK να διαλυθεί.

Με πληροφορίες από DW, Άνε Χον/Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Nέο «όχι» από τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: