Έκθεση Μπορέλ: To τριπλό πλέγμα κυρώσεων που θα πληρώσει η Αγκυρα αν ξαναπροκαλέσει

O Ζοσέπ Μπορέλ μιλά προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL




Τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες» που θα υποστεί η Τουρκία αν προχωρήσει ξανά σε «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο» και που πλήττουν τα συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε., «ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο», περιγράφει η έκθεση Μπορέλ για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής και ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνεται:

  • «Η έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» και η διεύρυνσή τους και σε νομικά πρόσωπα.
  • Επιπλέον, όπως αναφέρεται, θα εξεταστούν «περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων»·
  • Μέτρα που «στοχεύουν άλλους τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές συμβουλές από τα κράτη-μέλη κ.λπ.»· και πρόσθετα μέτρα της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς (απαγορεύσεις εισαγωγής και εξαγωγής ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών).

Στην έκθεση καταγράφεται η επιδείνωση στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο», την «άμεση αμφισβήτηση» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την «οξεία αύξηση των προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας».

Γίνεται επίσης αναφορά στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας και επιρρίπτονται ευθύνες στην Αγκυρα για τα γεγονότα του περασμένου  Μαρτίου στον Εβρο αλλά και στη δραστηριότητα του Oruç Reis που «οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα όρια μίας πιθανής σύρραξης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Εκθεση Μπορέλ: Δύσκολη χωρίς λύση στο Κυπριακό η εξομάλυνση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: