Συγχαρητήρια από ηγέτες όλου του κόσμου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

File Photo O πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον EPA/JESSICA TAYLOR μέσω ΚΥΠΕ




Τις καλύτερες ευχές του για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 έστειλε μέσω Twitter o Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

«Τις καλύτερες ευχές στο λαό της Ελλάδας επί τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περήφανο να παίξει το ρόλο του στη θέσπιση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκτιμώ ιδιαίτερα τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των λαών μας σήμερα», αναφέρει το μήνυμα του κ. Τζόνσον.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Γερμανίας

Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα – ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει – όταν το επιτρέψει η πανδημία – ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.

Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας: «Ζήτω η Ελλάς!»

«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους» στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωής σε ένα νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια. Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία ως χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.

Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».

Σημειώνεται πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!» επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.

Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Χρόνια Πολλά, Ελλάδα

Χρόνια Πολλά εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ. «Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι’ όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.

Συγχαρητήρια της πρωθυπουργού της Νορβηγίας

Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απευθύνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.

Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, το οποίο αναρτά στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν ευχόμενος στα ελληνικά «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»:

«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».

Πρόεδρος Ιρλανδίας: Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.

Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Ευχές από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας

«Ευχές για την επέτειο της ανεξαρτησίας σου, Ελλάδα!», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε ανάρτησή της στο twitter.
«Θερμές ευχές στο Ν. Δένδια, στο λαό της Ελλάδας και σ’ αυτούς που μοιράζονται την ελληνική κληρονομιά», ανέφερε. «Η Βουλγαρία μοιράζεται με τον γειτονικό ελληνικό λαό τη θριαμβευτική εμπειρία του αγώνα και της νίκης της ανεξαρτησίας». «Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές Ε. Ζαχαρίεβα και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της ιστορικής επετείου!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Μήνυμα του Γερμανού πρέσβη για την επέτειο της 25ης  Μαρτίου 

“Eίναι μια υπέροχη μέρα για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες!”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ, μεταφέροντας και το μήνυμα του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

“Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές σας και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της επετείου!”, απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 Αυστριακός Πρόεδρος: “Tο αυστριακό κράτος μοιράζεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα”

“Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εμπνεύστηκε από τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα” τονίζει στα συγχαρητήριά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Ελλάδας και την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

“Σήμερα, αυτές ακριβώς οι πολύ βασικές αξίες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία συγκαταλέγονται στους ακρογωνιαίους λίθους της εικόνας της σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι “το αυστριακό κράτος επομένως μοιράζεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα”. Η ελληνική εθνική εορτή στις 25 Μαρτίου σηματοδοτεί αυτή την χρονιά την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια του, στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό, σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα υπογραμμίζει ότι ” οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι επίσης πολύ φιλικές και χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Εύχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό ό,τι καλύτερο για το μέλλον, όπως επίσης κάθε επιτυχία και ελπίζω σε μία περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μας “, καταλήγει στα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής.

  

 Συγχαρητήρια Προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας

Tα συγχαρητήρια του για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, με ανάρτησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter, τόσο στην τοπική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

«Συγχαίρω την Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον φίλο ελληνικό λαό για τη 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αφού ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις, τώρα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» αναφέρει ο κ.Πεντάροφσκι. Σε έτερη ανάρτησή του, ο Στέβο Πεντάροφσκι αναφέρεται στη στήριξη της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και αναφέρει ότι «Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Προσδοκώ περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσος Κούνδουρος, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, απέστειλε επιστολή στα κρατικά θεσμικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας και στους ομολόγους του όλων των διπλωματικών αποστολών στα Σκόπια, στην οποία αναφέρει: «Στις 25 Μαρτίου η Ελληνική Δημοκρατία γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η επανάσταση αυτού ιστορικού έθνους ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία εμπνεύστηκε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, καθώς και από τα υψηλότερα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, του διαχωρισμού των εξουσιών και της ελευθερίας και της ισότητας των πολιτών της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός πανευρωπαϊκών διαστάσεων και η επιτυχία της επηρέασε την ιστορία αυτής της περιοχής στο σύνολό της.

Οι Έλληνες σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους μεγάλους πατριώτες και πρωταγωνιστές αυτού του ευγενικού αγώνα. Φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες εκείνης της εποχής, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, όπως επίσης και σε εκείνους από τη διασπορά στην Ευρώπη, που ξεσηκώθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας σε αντίξοες συνθήκες και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Τιμούμε εξίσου τους Φιλελλήνες από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Ελλήνων.

Η επανάσταση οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο πρώτος ενάμισι αιώνας ύπαρξης του, ο οποίος αντανακλά επίσης την ιστορία της Ευρώπης, χαρακτηρίστηκε από σημαντική γενική πρόοδο, αλλά και από πόλεμο και καταστροφή, απώλεια μέρους της αρχαίας πατρίδας, περιόδους περιορισμένων ελευθεριών και διαίρεσης, φτώχειας και μετανάστευσης.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Ελλάδα βιώνει μια αδιάλειπτη σταθερή δημοκρατία και λειτουργικούς θεσμούς, κράτος δικαίου, σεβασμό των ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, καθώς και αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Από το 1981 είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει στις ιστορικές κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της προόδου ολόκληρης της ηπείρου και των λαών της, χωρίς επιστροφή σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις.

Στις διεθνείς σχέσεις της, η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Εθνών, με βάση τον πλήρη σεβασμό των αρχών της Χάρτας, που απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας και ορίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αυστηρή συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες και τις Συμβάσεις από όλους.

Κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία, η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών για την επίτευξη σταθερής ειρήνης, σχέσεων καλής γειτονίας και ευημερίας, σε συνεργασία με όλα τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτό το πνεύμα και σε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία Πρεσπών, η Ελλάδα είναι πεπεισμένη για τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, προς όφελος των κοινωνιών και λαών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας χαιρετίζεται και υποστηρίζεται».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – ΑΠΕ
Λευκωσία, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Ο Μακρόν πιο ξεκάθαρος από ποτέ: Θα είμαι στο πλευρό σας όταν η ιστορία γίνεται άδικη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: