Άστε τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις, καλούν τους πολίτες οι ειδικοί: Αγωνία και ανησυχία για τα κρούσματα

Κόσμος φορώντας προστατευτικές μάσκες ψωνίζει σε λαϊκή αγορά στην Κόρινθο, Σάββατο 13 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Προειδοποιούν ενάντια σε συναθροίσεις και διαδηλώσεις εν μέσω lockdown οι Έλληνες ειδικοί, οι οποίοι, παράλληλα, εστιάζουν στην προοπτική ενός ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων, στη διαχείριση του φαινομένου της κόπωσης του πληθυσμού καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βρίσκεται και πάλι στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, οι οποίοι αναφέρονται στους λόγους πίσω από τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων παρά τα αυστηρότερα μέτρα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 1.626, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 221.147 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.263 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ασφυκτικά γέμισαν τα εξωτερικά ιατρεία στα εφημερεύοντα, οι αναμονές ήταν πολύωρες, ενώ μέσα σε μια ήμερα αυξήθηκαν κατά 25% οι εισαγωγές. Ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 203 εισαγωγές και 250 διακομιδές.

“Η εφημερία κύλησε με τρόπο σωστό. Mπόρεσε και συνέδραμε το Σισμανόγλειο με 20 ασθενείς Covid και ξημερώσαμε στον Ευαγγελισμό πιεσμένοι αλλά όρθιοι” τόνισε ο Γιάννης Καλομενίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο αγγίζει το 95% παρότι αναπτύσσονται διαρκώς νέες κλίνες.

” Όταν πρέπει να διασωληνωθεί κάποιος διασωληνώνεται και κρεβάτι να μην υπάρχει θα διασωληνωθεί σε απλό θάλαμο και θα μεταφερθεί σε ελεύθερο κρεβάτι σε αντίστοιχο νοσοκομείο” τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε ότι “σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», και επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις για τις διαδηλώσεις.

«Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με τη μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με τη στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης απο την αντιπολίτευση», τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.489 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -4,5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.919.045 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.937.573 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 42.520 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη του ιού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.

«Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα».

«Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» τις εικόνες από αποκριάτικο πάρτι στην Ξάνθη εν μέσω πανδημίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πέτυχε ο στόχος του αυστηρού lockdown.

«Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις».

Τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του.

Πρότεινε μάλιστα τη επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος, επισήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένειες οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει μεταξύ τους, πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου.

«Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση», υπογράμμισε.

  • «Δείγματα αποκλιμάκωσης μετά τις 25 Μαρτίου»

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κατά τις επόμενες ημέρες στη χώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης θα υπάρξουν μετά τις 25 Μαρτίου.

Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης», εξήγησε, μιλώντας στο Mega.

«Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε».

«Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας στο γιατί εφόσον ο κίνδυνος μετάδοσης σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρός, δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μετακινείται εκτός των δήμων, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «Υπάρχει το θέμα της απειθαρχίας του κόσμου. Η επιτροπή φοβάται ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε συνωστισμό. Και δεν έχουν άδικο».

«Ασφαλείς στους εξωτερικούς χώρους όταν τηρούμε αποστάσεις»
«Σε συνθήκες συγχρωτισμού και στους ανοιχτούς χώρους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Το έχουμε δει σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε συναυλίες κλπ.. Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις και είμαστε με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Πρέπει να φροντίσουμε να επιτρέπουμε την επαφή με την ύπαιθρο και τη φύση για να αντέξουμε ψυχολογικά το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάζεται» αναφέρει στο Mega και επισημαίνει ότι στα μέσα Απριλίου, μαζί με τους εμβολιασμούς, «θα είμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο».

«Το αν το Πάσχα θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο», δήλωσε.

  • Γεωγραφική κατανομή

Η γεωγραφική κατανομή των 1626 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

89 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

128 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

233 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

158 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

11 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

145 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

43 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

20 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας

8 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

94 κρούσματα στην Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

14 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

9 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

26 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

20 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

16 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

37 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της που αφορά τις αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες «για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων» μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας».

  • Σε ισχύ πρόσθετα μέτρα στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης – Αλιβερίου

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί της Κυριακής τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης – Αλιβερίου για λόγους δημόσιας υγείας. Τα μέτρα θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Τοπική Κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου της ΠΕ Ευβοίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, καθώς και του προέδρου της ΤΚ σχετικά με τη ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων και για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, λήφθηκαν τα εξής μέτρα:

-Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6), ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1). ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (εντός της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

-Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

-Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

-Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

-Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της κοινότητας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου.

Σημειωνεται, τέλος, ότι ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα 22/03/21.

Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΪ: Να ανοίξουν η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: