Ανώμαλη προσγείωση για την Τουρκία από το Παρίσι: Η Άγκυρα πρέπει να κάνει έμπρακτες κινήσεις…

Στιγμιότυπο από τη τηλεδιάσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στην ιστοσελίδα boursorama.com δημοσιεύεται τηλεγράφημα του πρακτορείου REUTERS, με τίτλο: «Το Παρίσι σημειώνει την αλλαγή του τόνου της Άγκυρας, αλλά ζητά πράξεις».

Η Τουρκία έχει σταματήσει να προσβάλλει τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το νήμα που συνδέει το Παρίσι και την Άγκυρα θα παραμείνει αδύναμο εφόσον δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προειδοποίησε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.

Το Παρίσι και η Άγκυρα διαφωνούν για πολλά θέματα όπως η σύγκρουση στη Λιβύη, οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι εδαφικές διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Ισλάμ στη Γαλλία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ευχήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου , η Γαλλία «να ξεφορτωθεί το συντομότερο δυνατό» το «πρόβλημα» Emmanuel Macron , τον οποίο στη συνέχεια χαρακτήρισε ως «βάρος» για τη χώρα του.

Ωστόσο, οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν να χαλαρώνουν τον Φεβρουάριο και δήλωσαν ότι εργάζονται για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και οι δύο αρχηγοί κρατών συνομίλησαν την Τρίτη για να συνεχίσουν τον διάλογο.

«Δεν υπάρχουν πλέον προσβολές, ο λόγος είναι καθησυχαστικός (…) και στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο νέα στοιχεία. Δεν υπάρχουν πλέον πλοία στα κυπριακά ύδατα και η βούληση για έναρξη συζητήσεων με την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι εύθραυστο. Ο κατάλογος των διαφωνιών είναι πολύ μεγάλος», δήλωσε το Τρίτη το απόγευμα ο Jean-Yves Le Drian κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Ο κατάλογος των διαφορών είναι πολύ μεγάλος, αλλά θέλουμε υγιείς σχέσεις με την Τουρκία. (…) Όλα αυτά απαιτούν πράξεις. Θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε όταν υπάρξουν αυτές οι πράξεις, προς το παρόν είναι λεκτικές πράξεις», πρόσθεσε.

  • Προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας – Αναφορά σε Ελλάδα

Πρακτορειακή ανταπόκριση από το Παρίσι του Reuters (John Irish) καταγράφει δήλωση του Γάλλου ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία έχει μεν σταματήσει να προσβάλλει τη Γαλλία και την ΕΕ, αλλά οι δεσμοί παραμένουν εύθραυστοι μέχρι να προβεί η Τουρκία σε συγκεκριμένες πράξεις.

Η Άγκυρα έχει διαφωνήσει συχνά με τη Γαλλία σχετικά με την ακολουθούμενη στρατηγική στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα ζητήματα, ωστόσο, οι δύο χώρες δήλωσαν τον  Φεβρουάριο ότι προσπαθούν να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μέσα στα πλαίσια αυτά έλαβε χώρα χθες (2.3) συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης του Τούρκου Προέδρου Tayipp Erdogan με τον  Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. 

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απομάκρυνση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από τα ύδατα πλησίον της Κύπρου και η επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών είναι ενθαρρυντικές κινήσεις.

«Είναι μεν εύθραυστη η ισορροπία, αλλά το ζητούμενο είναι μία υγιής σχέση με την Τουρκία. Απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις [..]προς το παρόν έχουμε μόνο λεκτικές ενέργειες», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα boursorama.comReuters/John Irish – Turkey has stopped insulting us, but action still needed, France says

Σημαντική ανατροπή: Στην Ελλάδα τελικά ο Μακρόν μαζί με την Μπριζίτ και τα Rafale του για την 25η Μαρτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: